Μανχάταν: Σχεδίαζε ένα χρόνο την επίθεση

Μανχάταν: Σχεδίαζε ένα χρόνο την επίθεση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατά γράμμα φαίνεται ότι ακολούθησε τις επιταγές του ISIS ο 29χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της Τετάρτης στο νότιο Μανχάταν, ο οποίος εμφανίστηκε χθες ενώπιον του ανακριτή. Οι Αρχές διερευνούν αν ο Σαϊφούλο Σαΐποφ είχε συνεργούς, ενώ θεωρούν ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και ένα χρόνο.

Ο Σαΐποφ είχε νοικιάσει προ διμήνου φορτηγάκι και έκανε δοκιμές στις στροφές, ενώ η αρχική του πρόθεση θεωρείται ότι ήταν να σαρώσει πεζούς και στη γέφυρα του Μπρούκλιν. Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όταν ο 29χρονος Ουζμπέκος οδήγησε επί ένα μίλι σε ποδηλατόδρομο του νότιου Μανχάταν, οι πέντε ήταν Αργεντινοί, οι δύο Αμερικανοί και η μία ήταν μητέρα δύο βρεφών από το Βέλγιο.

Οταν τράκαρε πάνω σε σχολικό λεωφορείο, ο Σαΐποφ βγήκε έξω κρατώντας αεροβόλα όπλα και δέχθηκε σφαίρα αστυνομικού στο στήθος. Στο δωμάτιο του νοσοκομείου ζήτησε σημαία του ISIS, ενώ, όπως λένε οι Αρχές, αισθάνεται ικανοποιημένος για τις αποτρόπαιες πράξεις του. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και για τις οποίες προφυλακίστηκε επισύρουν τη θανατική ποινή. «Θα μου άρεσε να τον στείλω στο Γκουαντάναμο αλλά στατιστικά αυτό διαρκεί περισσότερο από το να περάσει από το ομοσπονδιακό σύστημα. Να κινηθούμε γρήγορα. ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!» έγραψε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

Το κινητό τηλέφωνο του Σαΐποφ ήταν γεμάτο με προπαγανδιστικό υλικό του ISIS, ενώ η εμφάνισή του (μακριά αφρόντιστη γενειάδα, όπως αυτή που προτιμούν οι οπαδοί των πιο αυστηρών αποχρώσεων του Ισλάμ) ξένισε μέλη της πολυπληθούς ουζμπεκικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, που υιοθετεί κυρίως μετριοπαθείς εκδοχές της μουσουλμανικής θρησκείας. Το Ουζμπεκιστάν απαγορεύει τις ακραίες εκδοχές του Ισλάμ και το πολιτικό Ισλάμ ευρύτερα, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα καταστολής.

Σύλληψη 47χρονου

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Κολοράντο συνέλαβαν χθες τον δράστη της προχθεσινής επίθεσης σε πολυκατάστημα Wall-Mart στα περίχωρα του Ντένβερ. Ο 47χρονος Σκοτ Οστρεμ είχε εισέλθει «με αδιάφορο ύφος» στο πολυκατάστημα, είχε πυροβολήσει 30 φορές στο πλήθος και είχε διαφύγει, αφήνοντας πίσω του τρεις νεκρούς. Οι Αρχές δεν έχουν προσδιορίσει ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά κίνητρα της σφαγής. Περίπου 33.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από όπλα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου 500 πέφτουν θύματα μαζικών επιθέσεων, όπως αυτή στο Κολοράντο.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανός εύπορος συνταξιούχος του οποίου τα κίνητρα δεν έχουν διευκρινιστεί σκότωσε 58 ανθρώπους που παρακολουθούσαν συναυλία στο Λας Βέγκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή