Εντονη ανησυχία για τη συμπεριφορά Τραμπ στην Ασία

Εντονη ανησυχία για τη συμπεριφορά Τραμπ στην Ασία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οταν βρίσκεται κανείς στην Ασία, καλό είναι οι χειραψίες του να μην είναι ούτε ιδιαίτερα παρατεταμένες, αλλά ούτε και εξαιρετικά σύντομες. Εχει σημασία να μην μπερδεύει τα ονόματα με τα επώνυμα. Το επιθυμητό είναι να αποφεύγονται τα επικριτικά τουίτ ή τα σχόλια για το φαγητό. Αυτές είναι ορισμένες από τις συμβουλές που αναμένεται να λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για 10ήμερη περιοδεία σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες. Κατά πόσον, όμως, θα καταφέρει να τηρήσει το πρωτόκολλο είναι αμφίβολο για έναν πολιτικό ηγέτη που συχνά είναι παρορμητικός μέχρι και προσβλητικός. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς είναι το πλαίσιο για την άσκηση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής και οι αρμόδιοι για το ζήτημα έχουν τρομερή αγωνία εάν ο Τραμπ θα καταφέρει να χαλιναγωγήσει συνήθειες, όπως να δείχνει με το δάχτυλό του. Το πρωτόκολλο έχει στόχο να προλαμβάνει εκπλήξεις και δυσάρεστες καταστάσεις μέσω μίας προσεκτικά σκηνοθετημένης χορογραφίας. «Στόχος μου είναι να στήσω τη σκηνή για την άσκηση διπλωματίας από τον πρόεδρο», εξήγησε στο πρακτορείο Ασοσ. Πρες ο Σον Π. Λόλερ, υποψήφιος για προσωπάρχης πρωτοκόλλου του προέδρου.

Ενα χρόνο μετά την εκλογή του, στις 8/11/2016, ο Τραμπ έχει σπάσει πάντως όλους τους κώδικες της αμερικανικής προεδρίας. Η εκλογική βάση του χαίρεται, οι επικριτές του απελπίζονται, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρατηρεί αυτό το πρωτοφανές πολιτικό πείραμα με αισθήματα που εναλλάσσονται από την περιέργεια, στην αμηχανία και την απογοήτευση. Είτε βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, στον ουρανοξύστη Trump Tower της Ν. Υόρκης ή μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, οι λέξεις και οι χειρονομίες του 71χρονου μεταφέρουν μια απογοήτευση από την άσκηση της εξουσίας. Εχοντας τεθεί επικεφαλής της πρώτης παγκόσμιας δύναμης αρθρώνοντας ένα λόγο «κατά των ελίτ», αυτός που υποσχόταν στην Αμερική να αποκαταστήσει το μεγαλείο της, δυσκολεύεται να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει, αν και μπορεί να προβάλει τους καλούς οικονομικούς δείκτες.

Στην πιο εκτεθειμένη στους προβολείς της δημοσιότητας θέση στον κόσμο, ο 45ος πρόεδρος της αμερικανικής ιστορίας μοιράζει ασυγκράτητος χτυπήματα δεξιά κι αριστερά και παρακολουθεί διαρκώς μόνο ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το Fox News, στο οποίο δίνει πλέον σχεδόν όλες τις συνεντεύξεις του. Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, για τον οποίο η προεδρία είναι το πρώτο αιρετό αξίωμα που είχε ποτέ στη ζωή του, δίνει συχνά την εντύπωση ότι αρνείται να αλλάξει το κοστούμι του υποψηφίου με αυτό του προέδρου. Ο άνδρας που διαβεβαίωνε ότι μπορεί να είναι «περισσότερο προεδρικός» απ’ όλους τους προκατόχους του (με εξαίρεση τον Αβραάμ Λίνκολν), εξαπολύει κάθε πρωί μια ομοβροντία μηνυμάτων στο Twitter με τόνο συχνά εκδικητικό. Στη διεθνή σκηνή, οι αντίπαλοι όπως και οι σύμμαχοί του αναρωτιούνται για την αξία που πρέπει να δίνουν στα μηνύματα του @realDonaldTrump. Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία δηλητηριάζει την προεδρία του και δημιουργεί ένα κλίμα αγωνίας στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή