«Ούτε μία παραπάνω» νεκρή γυναίκα

«Ούτε μία παραπάνω» νεκρή γυναίκα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Δεκάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, φορώντας μαύρα ρούχα και έχοντας βάψει το πρόσωπό τους με μπογιά ώστε να θυμίζει σκελετό. Ο σκοπός ήταν να αποτίσουν φόρο τιμής στον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη ατιμωρησία.

Περίπου 200 ήταν οι γυναίκες, οι οποίες διαδήλωσαν κρατώντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν αδελφές, κόρες και φίλες που είχαν δολοφονηθεί και φωνάζοντας το σύνθημα «Ούτε μία παραπάνω». Το σκηνικό αυτό δημιούργησε μια σκοτεινή αντίθεση προς τα φαντασμαγορικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στην υπόλοιπη πρωτεύουσα την παραμονή της Ημέρας των Νεκρών.

Οι δολοφονίες γυναικών έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 25% την περίοδο διακυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, στο Μεξικό καταγράφηκαν 2.543 ανθρωποκτονίες γυναικών κατά μέσον όρο, ξεπερνώντας τον αριθμό των 2.051 της περιόδου διακυβέρνησης υπό τον Φελίπε Καλντερόν, σύμφωνα με δεδομένα της εθνικής στατιστικής αρχής. Μόνο την προηγούμενη χρονιά εκδηλώθηκαν 2.753 δολοφονίες κατά γυναικών, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός από το 1990.

«Ως γυναίκες αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους», δηλώνει η Κλαούντια Κορέα, της οποίας η κόρη βρέθηκε νεκρή τον περασμένο μήνα από μαχαιριές στο στήθος και στον λαιμό, αφού είχε μιλήσει ένα βράδυ με τον πρώην φίλο της. «Οι Αρχές δεν κάνουν τίποτα για να βρουν αυτούς τους δολοφόνους, και οι δολοφόνοι το έχουν καταλάβει αυτό, με αποτέλεσμα να βρίσκουν την ευκαιρία να ξεφύγουν. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν εάν τους το επιτρέψουμε», δήλωσε η Κορέα.

Η διαδήλωση, η οποία σχεδιάστηκε από περίπου 50 ακτιβιστές, ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα το βράδυ της Τετάρτης σε αρκετές πολιτείες, όπου έχουν σημειωθεί υψηλά επίπεδα βίας εναντίον των γυναικών. «Κάθε υπόθεση είναι μια ιστορία φρίκης», δήλωσε η επικεφαλής Aνα Ελένα Κοντρέρας, η οποία ασκεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να λάβει δράση για να σταματήσουν οι φόνοι, οι βιασμοί και η κακοποίηση των γυναικών.

Σύμφωνα με τον Φρανσίσκο Ρίβας, διευθυντή του Εθνικού Παρατηρητηρίου Πολιτών στο Μεξικό, η ακριβής μέτρηση των δολοφονιών γυναικών συνιστά ένα δύσκολο εγχείρημα ελλείψει δεδομένων. «Υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που δεν θεωρεί το ζήτημα αυτό κάτι σοβαρό και το υποτιμά», δήλωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή