Ο σύμβουλος του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, είχε συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους το 2016

Ο σύμβουλος του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, είχε συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους το 2016

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάρτερ Πέιτζ, σύμβουλος της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε συναντηθεί με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους το 2016, ανέφερε η εφημερίδα New York Times την Παρασκευή, επικαλούμενη την κατάθεσή του αυτή την εβδομάδα σε μια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σε πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει τους τελευταίους μήνες, ο Πέιτζ είχε είτε αρνηθεί πως είχε συναντηθεί με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που είχε κάνει στη Μόσχα τον Ιούλιο του 2016, είτε είχε δηλώσει πως συνάντησε «κυρίως ακαδημαϊκούς», υπενθύμισαν οι Τάιμς.

Όμως ο Πέιτζ είχε στείλει ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε τουλάχιστον ένα από τα στελέχη της εκστρατείας του Τραμπ στο οποίο αναφερόταν στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρόσθεσε η εφημερίδα επικαλούμενη ένα πρόσωπο που είναι ενήμερο για το περιεχόμενο του μηνύματος αυτού.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, το συγκεκριμένο μήνυμα αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης που έδωσε ο Πέιτζ κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ερευνά τις φερόμενες προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών υπέρ του Τραμπ και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν είχε καμιά ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη.

Ο Πέιτζ υποβάθμισε τη σημασία των συναντήσεων που είχε σε μια συνέντευξή του στους Τάιμς την Παρασκευή. «Είπα ένα πολύ σύντομο "γεια" σε έναν-δυο ανθρώπους. Αυτό ήταν όλο», δήλωσε. Ο Πέιτζ άφησε να εννοηθεί ότι ένα από τα πρόσωπα που συνάντησε ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης (σ.σ. χρησιμοποίησε τη διφορούμενη έκφραση senior person, που μπορεί να σημαίνει ότι συνάντησε είτε ένα ηλικιωμένο πρόσωπο, ή έναν ανώτερο κρατικό αξιωματούχο), αλλά δεν αποκάλυψε ποιον.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος φρόντισε να συγκροτηθεί ένα σώμα ενόρκων εντός των ορίων της δικής του έρευνας για τις κατηγορίες περί αθέμιτης σύμπραξης, άσκησε δίωξη στον πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, τον Πολ Μάναφορτ, κι έναν συνεργάτη του, τον Ρικ Γκέιτς, μεταξύ άλλων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα αποκαλύφθηκε ότι άλλος ένας σύμβουλος του Τραμπ, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ομολόγησε τον Οκτώβριο ότι είχε πει ψέματα στο FBI για τις επαφές του με Ρώσους.

Ο Πέιτζ έδωσε κατάθεση στο FBI νωρίτερα φέτος και επίσης εμφανίστηκε ενώπιον του σώματος ενόρκων που ορίστηκε εντός των ορίων της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή