Πολύνεκρη επίθεση στα Υψώματα Γκολάν κινητοποιεί το Ισραήλ

Πολύνεκρη επίθεση στα Υψώματα Γκολάν κινητοποιεί το Ισραήλ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε τζιχαντιστής, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana. «Τρομοκράτης καμικάζι του Μετώπου Νούσρα [πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία] ανατινάχθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο (…) στην περιφέρεια της περιοχής Χάντερ, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 23», σύμφωνα με το Sana.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, που ονομαζόταν άλλοτε Μέτωπο Νούσρα, είναι επικεφαλής σήμερα του συνασπισμού Ταχρίρ αλ-Σαμ. Μετά την έκρηξη ακολούθησαν μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στον συριακό στρατό, διευκρινίζει το Sana. Ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν σοβαρά τραυματίες που είναι αδύνατο να απομακρυνθούν λόγω της επίθεσης των τζιχαντιστών η οποία συνεχίζεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Χάντερ, όχι μακριά από το κατεχόμενο από το Ισραήλ Γκολάν, στη νοτιοδυτική Συρία, κατοικείται κυρίως από δρούζους και έχει δεχθεί επιθέσεις πολλές φορές από τζιχαντιστές ή από αντάρτικες ομάδες.

Η περιοχή βρίσκεται στην επαρχία Κουνέιτρα, που ελέγχεται κατά 70% από αντάρτικες ή τζιχαντιστικές οργανώσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% της επαρχίας βρίσκεται στα χέρια του καθεστώτος. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι είναι έτοιμες να προστατεύσουν το χωριό των δρούζων Χάντερ, το οποίο βρίσκεται στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν, μετά την κλιμάκωση των μαχών στην περιοχή μεταξύ συριακών παρατάξεων.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είναι έτοιμες να συνδράμουν τους κατοίκους του χωριού και να εμποδίσουν την πρόκληση ζημιών ή την κατάληψη του χωριού Χάντερ, εξαιτίας της δέσμευσής τους έναντι του πληθυσμού των δρούζων», αναφέρεται σε δήλωση των ενόπλων δυνάμεων.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε το βράδυ της Τετάρτης μια αποθήκη όπλων στη Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς το Ισραήλ πολλαπλασιάζει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιχειρήσεις αυτού του είδους. Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξαν απώλειες. Δεν έγινε εξάλλου σαφές τι είδους όπλα περιείχε η αποθήκη η οποία στοχοποιήθηκε, σε εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού, στην κεντρική επαρχία Χομς, ούτε εάν ανήκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ ή στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που μάχεται στο πλευρό των δυνάμεών του.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνούσε εδώ και 10 χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας, παρέδωσε προχθές στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που θεωρείται σημαντικότερο για την εφαρμογή της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας συμφιλίωσης. Βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, η Παλαιστινιακή Αρχή, μια οντότητα διεθνώς αναγνωρισμένη που θεωρείται ο πρόδρομος ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ανέλαβε από χθες και έως την 1η Δεκεμβρίου τον πλήρη έλεγχο της Γάζας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή