Βαρόμετρο πολιτικής αλλαγής η Σικελία

Βαρόμετρο πολιτικής αλλαγής η Σικελία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΕΡΜΟ. Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Σικελοί, σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτική των διαθέσεων του εκλογικού σώματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2018. Το ζήτημα της διαφθοράς, σε ένα νησί-παράδεισο για τις δραστηριότητες της μαφίας, αναμένεται να πριμοδοτήσει τον υποψήφιο του Κινήματος 5 Αστέρων.

Στη Σικελία η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στο Κίνημα του κωμικού Μπέπε Γκρίλο και στην Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι. Η Κεντροαριστερά του τέως πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που κυβερνά τη Σικελία, φαίνεται να υπολείπεται αρκετά των δύο αυτών δυνάμεων.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο υποψήφιος των 5 Αστέρων, Καντσελιέρι, υποστήριξε ότι η διείσδυση της μαφίας θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και ζήτησε τη βοήθεια εκλογικών παρατηρητών από το εξωτερικό.

Το αίτημα θα μπορούσε να απορριφθεί ως δημαγωγία αν η κοινοβουλευτική επιτροπή αντιμετώπισης της μαφίας δεν είχε δηλώσει ανίκανη να εγγυηθεί ότι τα ψηφοδέλτια είναι καθαρά από υποψηφίους της μαφίας. Η έκκληση για βοήθεια θα ακουγόταν ίσως υπερβολική αν δεν είχαν προηγηθεί τα συγκλονιστικά ευρήματα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Istat, σύμφωνα με τα οποία, περίπου δύο εκατομμύρια Ιταλοί έχουν δεχθεί προσφορές χρημάτων ή υπηρεσιών με αντάλλαγμα την ψήφο τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Δεν διευκρινίστηκε σε ποιες περιοχές της χώρας ήταν πιο έντονο το πρόβλημα.

Υποψήφιοι που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τη μαφία υπάρχουν στις περισσότερες λίστες, αλλά την τιμητική του στον τομέα αυτό έχει το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με έναν εκ των υποψηφίων να κατηγορείται για 22 αδικήματα. Ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί αντικείμενο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, μετά τη δήλωση του φυλακισμένου μαφιόζου Τζουζέπε Γκραβιάνο ότι, ως επίδοξος πρωθυπουργός, ο Μπερλουσκόνι ενθάρρυνε το κύμα μαφιόζικων δολοφονιών του 1993, ώστε να προλειάνει το έδαφος της ανόδου του στην εξουσία. Δύο άλλες δικαστικές έρευνες για το ζήτημα αυτό έχουν κλείσει λόγω έλλειψης στοιχείων.

«Ολα τα βλέμματα στρέφονται στη Σικελία λόγω της πιθανότητας να κερδίσουν τα 5 Αστέρια» δήλωσε ο διευθυντής του ιταλικού Κέντρου Εκλογικών Μελετών, Ρομπέρτο ντ’ Αλιμόντε. «Θα ήταν ένα σημάδι της σταδιακής ενδυνάμωσής τους σε όλη τη χώρα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή