Η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε καταχωρήσει ως κακοποιό τον δράστη της σφαγής του Τέξας

Η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε καταχωρήσει ως κακοποιό τον δράστη της σφαγής του Τέξας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δεν είχε ενημερώσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας για την καταδίκη του Ντέβιν Πάτρικ Κέλι για ενδοοικογενειακή βία, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την αγορά του ημιαυτόματου τουφεκιού εφόδου το οποίο χρησιμοποίησε για να σκοτώσει 26 ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία στο Τέξας την Κυριακή, παραδέχθηκε τη Δευτέρα μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας του Κέλι δεν είχε καταχωριστεί στο αρχείο του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ποινικά Αδικήματα (NCIC)», δήλωσε η Αν Στέφανεκ, μια εκπρόσωπος της αμερικανικής ΠΑ, διευκρινίζοντας ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα ποινικά αδικήματα που δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα αυτό.

Μια οδηγία του Πενταγώνου προβλέπει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει το FBI για όλες τις καταδίκες στα στρατοδικεία, με την εγγραφή των αδικημάτων στο NCIC.

Ο πρώην υποσμηνίας της USAF είχε κριθεί ένοχος από στρατοδικείο το 2012 για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και του παιδιού της. Καταδικάστηκε να εκτίσει 12 μήνες φυλάκιση στη στρατιωτική φυλακή Μίραμαρ της Καλιφόρνιας. Αποφυλακίστηκε το 2014. Αποτάχθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λόγω της κακής διαγωγής του και υποβιβάστηκε σε απλό σμηνίτη.

Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα να κατέχει όπλα μετά την καταδίκη αυτή, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Η αμερικανική ΠΑ έδωσε εξάλλου στη δημοσιότητα ένα έγγραφο του Ιανουαρίου του 2013 στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι που καταδικάστηκε ο Κέλι: καταδικάστηκε για την κατηγορία ότι είχε χτυπήσει πολλές φορές τη γυναίκα του μεταξύ του Ιουνίου του 2011 και του Απριλίου του 2012, γρονθοκοπώντας τη, κλωτσώντας τη και προσπαθώντας να τη στραγγαλίσει. Κρίθηκε επίσης ένοχος για την κατηγορία ότι χτύπησε τον προγονό του μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2012 με τόση δύναμη, που θα μπορούσε να «προκαλέσει τον θάνατό του ή τον σοβαρό τραυματισμό του». Είχε ομολογήσει την ενοχή του και για τις δυο κατηγορίες.

Αντίθετα, είχε δηλώσει αθώος της κατηγορίας ότι έστρεψε απειλητικά γεμάτα όπλα προς την κατεύθυνση της συζύγου του και του παιδιού δύο φορές, τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2012.

Ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλι αυτοκτόνησε αφού προσπάθησε να διαφύγει από τον τόπο της σφαγής. Φορούσε μαύρο επιχειρησιακό εξοπλισμό κι ένα αλεξίσφαιρο όταν άνοιξε πυρ, περί τις 11:20 την Κυριακή (19:20 ώρα Ελλάδας), με ένα ημιαυτόματο τουφέκι μέσα στην Πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών του Σάδερλαντ, μιας αγροτικής κοινότητας του Τέξας με 400 κατοίκους.

Απολογισμός: 26 νεκροί, ανάμεσά τους ένα βρέφος 18 μηνών, και 21 τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί 5 χρονών με τραύματα από τέσσερις από τις σφαίρες του Κέλι.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή