Εκκαθαρίσεις στο βασίλειο των Σαούντ

Εκκαθαρίσεις στο βασίλειο των Σαούντ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες το κύμα φυλακίσεων και εκκαθαρίσεων στη Σαουδική Αραβία, που ξεκίνησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τη συγκρότηση «επιτροπής πάταξης της διαφθοράς» από τον βασιλιά Σαλμάν. Επικεφαλής της επιτροπής τοποθετήθηκε ο 32χρονος γιος και διάδοχος του Σαλμάν, πρίγκιπας Μοχάμεντ.

Μέσα σε λίγες ώρες, το πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton, στο κέντρο του Ριάντ, είχε μετατραπεί σε φυλακή υπερπολυτελείας, προορισμένη να στεγάσει συλληφθέντες αξιωματούχους, πολυεκατομμυριούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί, δεκάδες πρώην υπουργοί και πολλοί επιχειρηματίες. Ανάμεσα στους τελευταίους ξεχωρίζουν ο Αλαουίντ μπιν Ταλάλ, ο πιο γνωστός διεθνής επενδυτής του βασιλείου και ο Νάσερ μπιν Ακίλ αλ Ταγιάρ, ιδιοκτήτης μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρείας.

Παράλληλα, ο βασιλιάς Σαλμάν προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας κυβερνητικό ανασχηματισμό. Στους εξοστρακισθέντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών Αντέλ Φακίχ και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, πρίγκιπας Μιτέμπ. Με τη σύλληψη και αντικατάσταση του τελευταίου, ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ –ο οποίος, μεταξύ άλλων, διατηρεί το αξίωμα του υπουργού Αμυνας– συγκεντρώνει στα χέρια του τον έλεγχο όλων των δυνάμεων ασφαλείας και απαλλάσσεται από έναν εκ των κυριοτέρων δυνητικών ανταγωνιστών του.

Η ταχύτητα και η έκταση των αλλαγών προκάλεσαν αίσθηση, στο εσωτερικό και διεθνώς. Οι New York Times ανέφεραν φήμες κατά τις οποίες βρισκόταν σε εξέλιξη ανακτορικό πραξικόπημα, το οποίο κατάφερε να συντρίψει ο διάδοχος πρίγκιπας. Το μυστήριο έγινε πιο σκοτεινό την Κυριακή, ύστερα από την κατάρρευση ελικοπτέρου στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Ο πρίγκιπας Μανσούρ, αναπληρωτής κυβερνήτης επαρχίας, σκοτώθηκε, ενώ μέχρι χθες δεν είχε δοθεί επίσημη εξήγηση για τις συνθήκες της συντριβής.

Στο μεταξύ, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν ως υπεύθυνο για την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, το Σάββατο, κάνοντας λόγο για «πολεμική ενέργεια». Ο πύραυλος καταστράφηκε εν πτήσει έξω από το αεροδρόμιο του Ριάντ, ενώ το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχέση. Την ένταση μεταξύ των δύο χωρών τροφοδότησε και η παράξενη παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος ανακοίνωσε –αιφνιδιάζοντας και τους πιο στενούς συνεργάτες του– την απόφασή του από το Ριάντ, κατηγορώντας την Τεχεράνη και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ότι επιθυμούν την εξόντωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή