Μήνυση από το Charlie Hebdo για απειλές

Μήνυση από το Charlie Hebdo για απειλές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση κατέθεσε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο υπήρξε στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιανουάριο του 2015, έπειτα από πληθώρα απειλών που δέχθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσίευση σκίτσου που είχε ως στόχο τον Ελβετό ισλαμολόγο Ταρίκ Ραμαντάν.

Στο τελευταίο τεύχος του, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, το σατιρικό περιοδικό παρουσιάζει ένα σκίτσο του Ραμαντάν, εναντίον του οποίου έχουν γίνει δύο καταγγελίες για βιασμό, να φοράει ένα παντελόνι από το οποίο εξέχει το πέος του σε στύση και να δηλώνει: «Είμαι ο έκτος πυλώνας του Ισλάμ». Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο έγραφε: «Βιασμός: Η άμυνα του Ταρίκ Ραμαντάν».

Ο σκιτσογράφος Riss, ο οποίος είναι διευθυντής του περιοδικού, δήλωσε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι οι απειλές «ουσιαστικά δεν είχαν ποτέ σταματήσει εντελώς. Αρκετές φορές τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα λαμβάνουμε απειλές για τη ζωή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αυτή είναι ακόμη μία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2015 τα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι υπήρξαν στόχος ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν 12 συνεργάτες του εντύπου.

«Μου φαίνεται ασύλληπτο πως με όλα αυτά που έγιναν τα τελευταία δύο, τρία, τέσσερα χρόνια υπάρχουν ακόμα τόσο βίαιες αντιδράσεις, όπως είναι η υποκίνηση σε φόνο», προσέθεσε ο Riss.

«Το να απειλείς τη ζωή κάποιου δεν επιτρέπεται ούτε στον δρόμο, ούτε σε μία εφημερίδα, ούτε πουθενά», τόνισε ο Γάλλος σκιτσογράφος.

Οταν ρωτήθηκε για το σκίτσο, ο Riss υπενθύμισε ότι ο Ραμαντάν παρουσιάζεται «ως ισλαμολόγος, ως γνώστης», και ότι «ο έκτος πυλώνας του Ισλάμ (…) είναι ο ιερός πόλεμος, η τζιχάντ».

Oμολογουμένως, η επίθεση κατά του Charlie Hebdo έχει αφήσει μια ανοικτή πληγή στη Γαλλία. Σε εκείνο το επεισόδιο είχαν σκοτωθεί 12 σκιτσογράφοι και υπάλληλοι του περιοδικού σε μια πρωτόγνωρη ισλαμιστική επίθεση, η οποία δεν είχε προηγούμενο. Εκτοτε, ωστόσο, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, καθώς φαίνεται ότι το έντυπο εξακολουθεί να δημοσιεύει τα σατιρικά του σκίτσα προκαλώντας τους αποδέκτες τους. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την τωρινή πρόκληση με τις απειλές εναντίον του μέσω του Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή