Πεζοδρόμηση μεγάλου τμήματος της Οξφορντ Στριτ

Πεζοδρόμηση μεγάλου τμήματος της Οξφορντ Στριτ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο κομμάτι της διάσημης Οξφορντ Στριτ μπορεί μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο να γίνει πεζόδρομος, σύμφωνα με πρόταση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον δήμαρχο του Λονδίνου, προκειμένου ο δρόμος να γίνει πιο ελκυστικός στους καταναλωτές που επισκέπτονται τα καταστήματα. Πρόκειται να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος σχετικά με την απαγόρευση όλων των μορφών μεταφορών ανάμεσα στο λεγόμενο Οξφορντ Σέρκους και την Ορτσαρντ Στριτ, η οποία θα συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής «Ελίζαμπεθ» το 2018.

Το νέο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 60 εκατομμύρια λίρες, στοχεύει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, τα υψηλά ποσοστά συγκρούσεων και ατυχημάτων, αλλά και την κυκλοφοριακή συμφόρηση κυρίως κατά τις ώρες αιχμής. Ο Οργανισμός Μαζικών Μεταφορών του Λονδίνου εργάζεται από το περυσινό καλοκαίρι, προκειμένου να περικόψει τον αριθμό των λεωφορείων που κυκλοφορούν στην Οξφορντ Στριτ.

Ο δυτικός τομέας, που έχει μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου ανάμεσα στο Οξφορντ Σέρκους και την Ορτσαρντ Στριτ, θα γίνει πεζόδρομος και τα λεωφορεία θα παρεκκλίνουν της συνηθισμένης πορείας τους, ενώ θα διατηρηθεί η κυκλοφορία μεταξύ βορρά και νότου. Οι ποδηλάτες θα καλούνται να κατεβούν από τα ποδήλατά τους κατά μήκος αυτού του δρόμου, ενώ θα δημιουργηθούν νέες και μακρές λωρίδες για τα ταξί, όπου θα μπορούν να παίρνουν και να κατεβάζουν την πελατεία τους.

«Συναρπαστική στιγμή»

Αποκαλύπτοντας τα σχέδια για το νέο πρόγραμμα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν τα χαρακτήρισε «μια νέα συναρπαστική στιγμή για την πρωτεύουσα». «Η Οξφορντ Στριτ», τόνισε ο Σαντίκ Χαν, «είναι παγκοσμίως φημισμένη με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και σε λιγότερο από ένα χρόνο το κομμάτι της δυτικά από το Οξορντ Σέρκους πρόκειται να μετεξελιχθεί σε έναν θαυμάσιο πεζόδρομο όπου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Είτε είναι κάποιος κάτοικος είτε διαθέτει επιχείρηση ή κατάστημα σε κάποια από τα διάσημα υπερκαταστήματα της περιοχής, τα σχέδια τα οποία έχουμε δρομολογήσει θα μετατρέψουν την περιοχή και θα την κάνουν καθαρότερη και ασφαλέστερη για όλους δημιουργώντας στην πραγματικότητα έναν από τους καλύτερους δημόσιους χώρους στον κόσμο».

Επίσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου είπε ότι πρόκειται να εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τους κατοίκους των δρόμων αυτών, τους επιχειρηματίες αλλά και το δημοτικό συμβούλιο του Ουέστμινστερ, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα σχέδια είναι όσο αρτιότερα γίνεται». Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής Μέριλεμπον ανησυχούν για την παρέκκλιση της κυκλοφορίας και την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η γειτονιά τους.

Οι προτάσεις για την πεζοδρόμηση της Οξφορντ Στριτ τυγχάνουν της υποστήριξης της New West End Company, που εκπροσωπεί 600 καταστηματάρχες της περιοχής. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε εβδομάδα αυτόν τον εμπορικό δρόμο και η περιοχή συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή