Δέκα συλλήψεις από αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Γαλλία και την Ελβετία

Δέκα συλλήψεις από αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Γαλλία και την Ελβετία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του Παρισιού, στη νότια Γαλλία και την Ελβετία, στο πλαίσιο μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της αστυνομίας, ανακοίνωσαν πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Εννέα από τους συλληφθέντες, ηλικίας από 18 ως 65 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές, συνελήφθησαν στις περιοχές Μπους-ντι-Ρον, Αλπ-Μαριτίμ, Σεν-Σεν-Ντενί και Βαλ-ντε-Μαρν της Γαλλίας και μια 23χρονη Κολομβιανή συνελήφθη στην Ελβετία, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Μεταξύ των συλληφθέντων στη Γαλλία είναι και ένας 27χρονος Ελβετός υπήκοος.

Τα πρόσωπα αυτά συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης στην πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Οι ίδιες πηγές είπαν, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Parisien, ότι τα πρόσωπα αυτά αντάλλασσαν μηνύματα με «ανησυχητικό περιεχόμενο».

Ελβετοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι η έρευνα, η οποία διεξάγεται από τον Ιούνιο του 2016 και στο πλαίσιο της οποίας έγινε η σύλληψη της γυναίκας, συνδέεται με πιθανή παράβαση του νόμου που απαγορεύει τη λειτουργία της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και όλων των οργανώσεων που συνδέονται με αυτές. Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέδιο επικείμενης επίθεσης.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή Αλπ-Μαριτίμ έγινε με εφόδους σε σπίτια, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Δημοσιογραφικοί οργανισμοί, περιλαμβανομένων της εφημερίδας Le Parisien και του τηλεοπτικού σταθμού BFM TV, μετέδωσαν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο εφόδων από τις επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή του Παρισιού, καθώς και σε πόλεις στα νότια, περιλαμβανομένων των Μαντόν και Αιξ-αν-Προβάνς.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά την θέσπιση αυστηρότερων νόμων για την εθνική ασφάλεια με στόχο την άρση των εκτάκτων αρμοδιοτήτων που έχουν δοθεί στην αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, έπειτα από τις φονικές τζιχαντιστικές επιθέσεις ενόπλων ισλαμιστών στο Παρίσι πριν από δύο χρόνια. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γαλλία από τις αρχές του 2015 από ένοπλους ισλαμιστές ή δράστες που εμπνέονταν από τη δράση και την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή