Συρία: Μαρτυρίες κάνουν λόγο για φυγάδευση διοικητών του ΙΚ από αμερικανικά ελικόπτερα

Συρία: Μαρτυρίες κάνουν λόγο για φυγάδευση διοικητών του ΙΚ από αμερικανικά ελικόπτερα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικά ελικόπτερα φέρονται να απομάκρυναν ορισμένους ξένους στρατιωτικούς διοικητές του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη Μαγιαντίν στη Συρία, δύο εβδομάδες πριν την επιχείρηση του συριακού στρατού για την απελευθέρωσή της, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μαγιαντίν, του μεγαλύτερου προπυργίου της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην περιφέρεια της Ντέιρ αλ-Ζορ,  ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 14 του ίδιου μήνα. H πόλη λειτουργούσε ως κέντρο συσσώρευσης οπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και ως πέρασμα για τη μεταφορά όπλων, μαχητών και αγαθών από τη Συρία στο Ιράκ και αντίστροφά.

«Ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε ελιγμούς στην περιοχή Ράμπα, κοντά στη Μαγιαντίν (…) Όταν το αεροσκάφος εξαπέλυσε επίθεση, προσπαθήσαμε να κρυφτούμε και τότε είδαμε πολλά αμερικανικά ελικόπτερα. Ξένοι διοικητές του ΙΚ βρίσκονταν στο έδαφος, περιμένοντάς τα (…). Τα ελικόπτερα τους πήραν από τη Μαγιαντίν», δήλωσε ο 79χρονος Μουχάμαντ Άουαντ Χουσέιν, τονίζοντας ότι έχει υπηρετήσει στον συριακό στρατό και μπορεί να αναγνωρίσει τα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Eπιπλέον, άλλοι κάτοικοι της πόλης ισχυρίστηκαν επίσης ότι είδαν αμάξια να μεταφέρουν δύο ξένους διοικητές του «Ντάες», μαζί με τις οικογένειες τους, από την πόλη στο αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, «κατέφθασαν ελικόπτερα, τα οποία τους πηραν και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία», προσέθεσαν.

Τον Σεπτέμβριο μια διπλωματική πηγή είχε δηλώσει στο Sputnik ότι περισσότεροι από είκοσι διοικητές του ΙΚ και άλλοι τρομοκράτες είχαν απομακρυνθεί τον προηγούμενο μήνα με ελικόπτερα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από τη Ντέιρ αλ-Ζορ. Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ διέψευσε τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή