ΚΟΣΜΟΣ

Paradise Papers: Το «εντελώς νόμιμο σκάνδαλο» και η αιχμή του Spiegel για τον Σόιμπλε

Paradise Papers: Το «εντελώς νόμιμο σκάνδαλο» και η αιχμή του Spiegel για τον Σόιμπλε

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος φιλοξενεί άρθρα και αναλύσεις για το σκάνδαλο που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες, όταν 95 μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, έδωσαν στη δημοσιότητα εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις.

«Paradise Papers: Ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο». Με αυτόν τον αντιφατικό τίτλο σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και συνταράσσουν όλο τον πλανήτη.

Tο περιοδικό Spiegel διερωτάται γιατί «η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι τόσο χαλαρή» και προσθέτει: «Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν τα φορολογικά κόλπα των πλουσίων και των επιχειρηματικών ομίλων. Κανονικά θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν κλείσει τα παραθυράκια. Όμως η πολιτική λειτουργεί ήπια – προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο με τίτλο «Τα φορολογικά κόλπα της Apple, Nike και Σία», υποστηρίζει ότι «Τα Paradise Papers δείχνουν πώς ο όμιλος των κινητών ήθελε να αποσπάσει από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες του Νιου Τζέρσει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα οφείλει να καταβάλει κανενός είδους εισφορά».

Η FAZ σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Έγγραφα – ντοκουμέντα δείχνουν πώς οι πλούσιοι γλιτώνουν φόρους», σημειώνει: «13,4 εκατομμύρια έγγραφα – ντοκουμέντα για εταιρίες off – shore». Υπερπλούσιοι, αθλητές και επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι».

Η Die Welt γράφει: «Τα Paradise Papers αφορούν τους πάντες». «Διαχείριση των φορολογικών και απάτη δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Η Die Tageszeitung σε ανταπόκριση από Βρυξέλλες και το Βερολίνο τονίζει: «Οδηγίες προς νόμιμη φοροδιαφυγή». «Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν πώς επιχειρήσεις και ιδιώτες, διεθνώς, εξαπατούν το δημόσιο ως προς τα εισοδήματά τους. Οι πολιτικοί υποκύπτουν ανίσχυροι».

Η Handelsblatt σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Παραδείσιες φορολογικές συνθήκες» εκτιμά ότι «η νέα διαρροή δεδομένων φέρνει στην επιφάνεια το πώς εύποροι πολίτες και επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους. Οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να φέρουν ειδικά έναν Αμερικανό Υπουργό στο χείλος της αβύσσου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ