Μόνες τους εκτός της συμφωνίας για το κλίμα κινδυνεύουν να μείνουν οι ΗΠΑ

Μόνες τους εκτός της συμφωνίας για το κλίμα κινδυνεύουν να μείνουν οι ΗΠΑ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Συρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενταχθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή του 2015, περιθωριοποιώντας πλήρως τις Ηνωμένες Πολιτείες στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς θα είναι πλέον η μοναδική χώρα που αντιτίθεται στη συμφωνία. Τις προθέσεις της χώρας γνωστοποίησαν Σύριοι αντιπρόσωποι που βρίσκονται στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Όταν ελήφθη η συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2015, οι μόνες δύο χώρες που έμειναν έξω από αυτήν ήταν η Συρία και η Νικαράγουα, με την τελευταία να έχει επίσης ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της και να ενταχθεί. Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να αποδομήσει το μεγαλύτερο μέρος την κληρονομίας του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τον Ιούνιο την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία. 

Ο αντιπρόσωπος της Συρίας, μιλώντας ενωπίον εκπροσώπων 200 κρατών στη γερμανική πόλη της Βόνης που διεξάγεται η διάσκεψη, υπογράμμισε τη στροφή 180 μοιρών που σκοπεύει να κάνει το συριακό κράτος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εντούτοις, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γραμματείας για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών, η Συρία δεν καταθέσει ακόμα τα επίσημα έγγραφα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο.

Η απόφαση της συμφωνίας τον Δεκέμβριο του 2015 και η υπογραφή της τον Απρίλιο του 2016 συνέπεσαν με τις πιο σφοδρές συγκρούσεις του εμφύλιου πολέμου που μαστίζει τη Συρία από το 2011, κάτι το οποίο καθιστούσε αδύνατη την ένταξη της χώρας στη συμφωνία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή