ΚΟΣΜΟΣ

Paradise Papers: Στο φως οι επενδύσεις του πρίγκιπα Καρόλου σε offshore

Paradise Papers: Στο φως οι επενδύσεις του πρίγκιπα Καρόλου σε offshore

Ο Πρίγκιπας Κάρολος πραγματοποίησε εκστρατεία στα λόμπι προκειμένου να αλλάξουν οι συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είχε επιχειρηματικό όφελος από τις αλλαγές που προωθούσε.

Τα Paradise Papers αποκάλυψαν ότι ο Δούκας της Κορνουάλης το 2007 αγόρασε κρυφά μετοχές αξίας 113,500 λιρών σε μία εταιρία των Βερμούδων που θα είχε κέρδος από τις αλλαγές των συμφωνιών.

Σύμφωνα με το BBC, o πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος διευθυντικού στελέχους της εταιρίας «Sustainable Forestry Management Ltd», υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με τις επενδύσεις της εν λόγω εταιρίας.

Ένας εκπρόσωπος του παλατιού είπε στον Τύπο ότι ο Κάρολος «ποτέ δεν επέλεξε να μιλήσει για ένα θέμα, απλά γιατί μία εταιρεία μπορεί να έχει επενδύσει σε αυτό.

«Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι απόψεις του είναι γνωστές. Μάλιστα έχει προειδοποιήσει για την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και 30 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν ελεύθερος να εκφράσει τις σκέψεις του και τις προτάσεις του σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ενδιαφέρεται πραγματικά για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν εξαρτάται από τον ίδιο αν θα ακούσουν τη συμβουλή του».

3,9 εκατ. δολάρια στα νησιά Κέιμαν

Τα εμπιστευτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας από την δικηγορική εταιρεία Appleby,  αποκάλυψαν ότι ο Δούκας της Κορνουάλης προχώρησε σε επενδύσεις που αγγίζουν τα 3,9 εκατ. δολάρια σε τέσσερα Fund στα νησιά Κέιμαν το 2007, κάτι που θεωρείται νόμιμο και δεν προκύπτει φοροδιαφυγή.

Ένας εκπρόσωπος του Δουκάτου της Κορνουάλης, δήλωσε ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος καταβάλλει οικειοθελώς φόρο εισοδήματος για οποιαδήποτε έσοδα.

Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις αυτές «δεν αποκομίζουν κανένα φορολογικό πλεονέκτημα με βάση την τοποθεσία τους ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή της δομής τους και ως εκ τούτου δεν υπάρχει απώλεια εσόδων».

Πηγή: BBC