Γερμανία: Με αμοιβαίες υποχωρήσεις

Γερμανία: Με αμοιβαίες υποχωρήσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διατεθειμένος να δεχθεί μικρότερες φοροαπαλλαγές από αυτές που είχε προεκλογικά υποσχεθεί εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, σε ένα βήμα ευελιξίας προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τις προηγούμενες ημέρες, οι Φιλελεύθεροι είχαν εκνευρίσει τους συνομιλητές τους με συχνές αναφορές σε επαναληπτικές εκλογές, από τις οποίες θεωρούσαν ότι θα έβγαιναν ενισχυμένοι.

Μετά τις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου, στέλεχος των Πρασίνων ανέφερε ότι οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να προτείνουν τη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM, κινούμενοι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τους υπολοίπους, που συζητούν τη διεύρυνση της ομπρέλας του ESM και τη μετατροπή του σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Eurointelligence, τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη θέση ήταν μια απλή κουβέντα από τους Φιλελεύθερους, αλλά ότι τελικά δείχνουν να παίρνουν μια τέτοια πρόταση στα σοβαρά.

Κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του, ο Λίντνερ δεν έκανε αναφορά στο ζήτημα αυτό εστιάζοντας την προσοχή του στην προεκλογική υπόσχεση για φοροαπαλλαγές 30-40 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων είπε ότι προτίθεται να δεχθεί μικρότερες φοροαπαλλαγές, αρκεί να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης – ο φόρος που επιβλήθηκε το 1991 για να χρηματοδοτήσει τη γερμανική επανένωση. H υποχώρηση του Λίντνερ στα φορολογικά ήταν απαραίτητη για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, αφού 30-40 δισ. είναι το σύνολο του δημοσιονομικού περιθωρίου που διαθέτει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση και δεν θα ήταν δυνατόν να το ξοδέψουν ολόκληρο οι Φιλελεύθεροι σε φοροαπαλλαγές.

Πιο διαλλακτικοί εμφανίστηκαν χθες και οι Πράσινοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον στόχο της κατάργησης των μηχανών εσωτερικής καύσης το 2030, με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, με πριμοδότηση της ηλεκτροκίνησης. Επίσης, επιμένουν ότι οι 20 πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της Γερμανίας πρέπει να κλείσουν, αλλά δεν στέκονται πλέον στην ημερομηνία 2030 για το κλείσιμο του τελευταίου λιγνιτικού σταθμού. «Οταν κάποιος παίρνει πίσω ανόητες προθεσμίες, αυτό δεν είναι συμβιβασμός», σχολίασε το στέλεχος του βαυαρικού CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Στους κόλπους του CSU επικρατεί αναστάτωση, μετά την αρχηγική εμφάνιση του δελφίνου Μάρκους Σέντερ στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας το Σαββατοκύριακο. Το κόμμα εκπροσωπείται μεν στις διαπραγματεύσεις από τον επικεφαλής του, Χορστ Ζεεχόφερ, παράλληλα όμως αγωνιά να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα, ώστε να μην επαναληφθεί στις περιφερειακές εκλογές του 2018 το καταστροφικό για τα δεδομένα του κόμματος ποσοστό του 38%, που απέσπασε στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η υπηρεσιακή καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παραμένει φειδωλή στις δηλώσεις, αλλά έχει καταστήσει σαφή τη θέλησή της: οι συνομιλίες πρέπει να πετύχουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή