Συμφωνία Τουρκίας – Γαλλίας – Ιταλίας για συνεργασία στην πυραυλική άμυνα

Συμφωνία Τουρκίας – Γαλλίας – Ιταλίας για συνεργασία στην πυραυλική άμυνα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή προθέσεων με την Γαλλία και την Ιταλία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε κοινά αμυντικά προγράμματα που αφορούν συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας υπέγραψε σήμερα η Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ως πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής, ο γαλλο-ιταλικός όμιλος Eurosam και τουρκικές εταιρείες θα διερευνήσουν ένα σύστημα που βασίζεται στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T, που κατασκευάζεται από την Eurosam και να καθορίσουν τις κοινές ανάγκες των τριών χωρών.

Όπως είχε γίνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, από τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Σεμέζοφ, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του ρωσικού ανεπτυγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενα προβληματικά σημεία στη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Σότσι της Ρωσίας στις 13 Νοεμβρίου προκείμενου να λυθούν τυχών ζητήματα που έχουν προκύψει.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, εγείροντας επίσης ανησυχίες καθώς το οπλικό σύστημα δεν μπορεί να ενταχθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα εντούτοις βρίσκεται σε συνομιλίες την ίδια ώρα με τον όμιλο Eurosam και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Ερντογάν του τόνισε ότι η Άγκυρα συζητά την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας από την Γαλλία και την Ιταλία επιπλέον των S-400.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην κοινή παραγωγή στρατιωτικών ηλεκτρονικών συστημάτων, λογισμικού, συστημάτων προσοµοίωσης και πολεμικού εξοπλισμού, καθώς και σε συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Η επιστολή προθέσεων υπεγράφη στις Βρυξέλες από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί, ο οποίος είχε παρευρεθεί σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή