ΗΠΑ: Η πρώτη νίκη των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Η πρώτη νίκη των Δημοκρατικών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη σημαντική νίκη τους επί εποχής Τραμπ πέτυχαν οι Δημοκρατικοί στις πολιτειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη, ενώ συμπληρωνόταν ένας χρόνος από τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2016. Εκμεταλλευόμενοι τη φθίνουσα δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, οι Δημοκρατικοί ανέδειξαν κυβερνήτες στις πολιτείες της Βιρτζίνια και του Νιου Τζέρσεϊ, κέρδισαν τους δήμους της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης και ενίσχυσαν τις θέσεις τους σε πολιτειακά Κοινοβούλια. Κορυφαία επιτυχία των Δημοκρατικών ήταν η απροσδόκητα άνετη επικράτηση –με διαφορά εννέα εκατοστιαίων μονάδων– του υποψηφίου τους, Ραλφ Νόρθαμ, έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Εντ Γκιλέσπι στη Βιρτζίνια. «Η Βιρτζίνια μας είπε να σταματήσουμε τον διχασμό, τα κηρύγματα μίσους και προκατάληψης, μας κάλεσε να θέσουμε τέλος στην πολιτική εκείνη που διαιρεί τη χώρα», δήλωσε ο νικητής.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Τραμπ σχολίασε μέσω Twitter το δυσμενές για το κόμμα του αποτέλεσμα: «Ο Εντ Γκιλέσπι εργάστηκε σκληρά, αλλά δεν υιοθέτησε ούτε εμένα ούτε τις αξίες μου». Γεγονός είναι ότι ο Γκιλέσπι απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον Τραμπ και πολύ περισσότερο να τον καλέσει στη Βιρτζίνια στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, προτιμώντας τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Παρ’ όλα αυτά, υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό πρόγραμμα του Τραμπ, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στη Βιρτζίνια σήμανε το καμπανάκι του κινδύνου για τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, τον επόμενο χρόνο.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Φιλ Μέρφι επικράτησε άνετα της Ρεπουμπλικανής υποψήφιας και μέχρι χθες αναπληρώτριας κυβερνήτου Κιμ Γκουαντάγκνο, εισπράττοντας την κατακραυγή εναντίον του κατά γενική ομολογία αποτυχημένου κυβερνήτη Κρις Κρίστι, στενού συμμάχου του Τραμπ. Στη Νέα Υόρκη, ο Δημοκρατικός δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο επανεξελέγη θριαμβευτικά με 66,1%. Αίσθηση προξένησε η εκλογή της Δημοκρατικής υποψηφίας Ντανίκα Ρόεμ στο πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βιρτζίνια. Πρόκειται για την πρώτη ανοικτά τρανσέξουαλ πολιτικό που εξελέγη σε πολιτειακό Κοινοβούλιο της χώρας. Η 33χρονη Ρόεμ συγκέντρωσε το 55% των ψήφων, κερδίζοντας τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Ρόμπερτ Μάρσαλ, ο οποίος κρατούσε εχθρική στάση έναντι των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας και αρνούνταν να χρησιμοποιήσει θηλυκή αντωνυμία όταν αναφερόταν στην ανθυποψήφιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή