Φόβοι ότι ο Πομπέο μεροληπτεί υπέρ του Τραμπ

Φόβοι ότι ο Πομπέο μεροληπτεί υπέρ του Τραμπ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκφράζουν φόβους ότι ο προϊστάμενός τους, αρχηγός της CIA Mάικ Πομπέο μεροληπτεί υπέρ του προέδρου Τραμπ και ότι αμφισβητεί τα πορίσματα της υπηρεσίας της οποίας ηγείται. Τον Σεπτέμβριο, ο Πομπέο δεν δίστασε να καλέσει στο γραφείο του τον Γουίλιαμ Μπίνι, το πρώην στέλεχος της NSA που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις αμερικανικές υπηρεσίες λόγω των επικρίσεων που απευθύνει εις βάρος τους, προκειμένου να ενημερωθεί για μια ευνοϊκή προς τον πρόεδρο Τραμπ έκθεση που είχε συντάξει ο 70χρονος.

Ο Μπίνι, που αποχώρησε από την NSA το 2001 έχοντας διατυπώσει καταγγελίες για «πάρτι» σπάταλων προγραμμάτων και για την οικοδόμηση συστήματος μαζικής παρακολούθησης, έχει ιδρύσει, μαζί με άλλα πρώην στελέχη αμερικανικών υπηρεσιών, την οργάνωση Veteran Intelligence Professionals for Sanity. Αναλύοντας τα μετα-δεδομένα της διαρροής εγγράφων από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, ο Μπίνι υποστήριξε ότι η αντιγραφή των αρχείων έγινε με μεγάλη ταχύτητα, στοιχείο που υποδηλώνει ότι τα αρχεία εκλάπησαν από άνθρωπο που έβαλε στικάκι σε υπολογιστή, όχι από χάκερ που εξαπέλυσε επίθεση από μακριά, αντιγράφοντας με πιο αργούς ρυθμούς τα στοιχεία μέσω Ιντερνετ. Η ανάλυση του Μπίνι δίχασε την οργάνωσή του, με συναδέλφους του να εκφράζουν τη διαφωνία τους. Οπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα TheIntercept, ο Πομπέο κάλεσε τον Μπίνι στο γραφείο του για να συζητήσουν τη θεωρία αυτή ύστερα από σχετική παρότρυνση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος πιθανολογείται ότι έμαθε για τον Μπίνι παρακολουθώντας μία από τις εμφανίσεις του στο Fox News.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι αμερικανικές υπηρεσίες εξέδωσαν πόρισμα σύμφωνα με το οποίο «η GRU (ρωσική υπηρεσία πληροφοριών) απέκτησε πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος και απέσπασε μεγάλο όγκο δεδομένων», συμπέρασμα που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο των ερευνών γύρω από τον ρόλο της Ρωσίας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά, ο Πομπέο πρόσφατα υποστήριξε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες συμπεραίνουν ότι η ρωσική ανάμειξη δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωση που η εφημερίδα Washington Post χαρακτηρίζει «πολύ περίεργη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή