ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Ιταλίας – Γαλλίας

Ιστορική αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Ιταλίας – Γαλλίας

Σε μια περίοδο που η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει εναάριο σύστημα άμυνας από την Ρωσία, μια εξέλιξη που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας της γειτονικής χώρας με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους, η Άγκυρα πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο έρχεται να αφήσει την σφραγίδα του στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Νουρεττίν Τζανίκλι, ο οποίος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για μια σύσκεψη του ΝΑΤΟ υπογράφει μια ιστορικής σημασίας συμφωνία με τον Ιταλό και Γάλλο ομόλογο του.

Σύμφωνα με την νέα συμφωνία, Τουρκία, Ιταλία και Γαλλία εντατικοποιούν την συνεργασία τους στο πεδίο της άμυνας. Στην νέα περίοδο, οι τρεις χώρες θα συντονίσουν τα βήματα τους στα πεδία των ηλεκτρονικών συστημάτων, λογισμικών και συστημάτων παρομοιώσεων. Επίσης, θα πραγματοποιήσουν κοινά βήματα για την δημιουργία κοινών αεροπορικών πυραυλικών συστημάτων. Ακόμη, θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε όλα τα πεδία της σύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας.

Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας, οι τρεις χώρες θα βολιδοσκοπήσουν τα περιθώρια της ενατικοποίησης της συνεργασίας σε ότι αφορά το σύστημα SAMP-T το οποίο παράγει η EUROSAM. Παρατηρητές τονίζουν ότι η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με αυτόν τον συνεταιρισμό για την εξασφάλιση νέου πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με την νέα συμφωνία Τουρκίας-Γαλλίας-Ιταλίας το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι επισκέψεις των αξιωματούχων και στρατιωτικών αυτών των χωρών.

Συμφωνία και με Ισπανία

Εν το μεταξύ, εκτός από την Γαλλία και την Ιταλία, η Τουρκία προχωρά στην ενίσχυση των σχέσεων της στο πεδίο της άμυνας και με την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία υπογράφει ένα νέο σύμφωνο συνεργασίας με την Ισπανία, το οποίο προβλέπει την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε συστήματα χερσαίων δυνάμεων, αεροπορίας και ναυτικού.