Η αιθαλομίχλη πνίγει το Νέο Δελχί

Η αιθαλομίχλη πνίγει το Νέο Δελχί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ινδίας, καθώς η τοξική αιθαλομίχλη γίνεται όλο και πιο πυκνή. Η μόλυνση έχει χτυπήσει κόκκινο και οι αρχές διέταξαν την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών, καθώς και τη διακοπή οποιασδήποτε κατασκευαστικής εργασίας, καθώς το νέφος «πνίγει» για τρίτη ημέρα  τους κατοίκους της πόλης.

Πως φτασαμε εδώ;

Η παράνομη καύση των σπαρτών στα χωράφια που περιβάλλουν το Νέο Δελχί, οι αδιάκοπες εκπομπές καυσαερίου από τα οχήματα εντός πόλης σε συνδυασμό με την ελλιπή κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και την υπερβολική σκόνη από κατασκευαστικά έργα, προκάλεσαν αυτή την περιβαλλοντική κρίση.

Μέτρηση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών για τα μικροσωματίδια PM 2.5, έδωσε τιμές της τάξεως του 608, όταν το ασφαλές όριο είναι μόλις 50. Τα PM 2.5 είναι μικροσκοπικά σωματίδια 30 φορές πιο λεπτά από τις τρίχες των μαλλιών μας. Όταν τα εισπνεύσουμε, εισχωρούν στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, καρκίνου και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η αιθαλομίχλη πνίγει το Νέο Δελχί-1

Οι κάτοικοι του Νέου Δελχί

Οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους, βήχα και κάψιμο στα μάτια. Πολλοί έμειναν στα σπίτια τους και στα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης επικράτησε ερημιά.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να επανέλθει η ποιότητα του αέρα στα φυσιολογικά για την πόλη όρια», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Χαρς Βαρντάν, καθώς υπάρχει έντονη κριτική για την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται κάθε χρόνο. 

Μάλιστα, η ομίχλη κάλυψε το γνωστό μνημείο πολέμου India Gate στο κέντρο της πόλης, όπου σήμερα ο Πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος με την γυναίκα του Καμίλλα κατέθεσαν στεφάνι, κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού τους στην Ινδία.

Η αιθαλομίχλη πνίγει το Νέο Δελχί-2

Οι προσπάθειες των αρχών

Τα σχολεία έκλεισαν για τη βδομάδα αυτή και χθες αργά το βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα που θα πάρει για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα: Εμπορικά φορτηγά επιτρέπονται μόνο εφόσον μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, κατασκευαστικές εργασίες διεκόπησαν και οι τιμές των παρκινγκ αυξήθηκαν κατά τέσσερις φορές, ώστε να παροτρύνουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών συζητάει σοβαρά να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα του «δακτυλίου», την εκ περιτροπής δηλαδή κυκλοφορία μονών – ζυγών οχημάτων.

Η αιθαλομίχλη πνίγει το Νέο Δελχί-3

Η άλλη όψη του νομίσματος

Φυσικά τα μέτρα αυτά δεν είναι πανάκεια, εφόσον θέλουν χρόνο για να τεθούν σε εφαρμογή. Το, δε,  πρόβλημα που προκαλεί η καύση των σπαρτών δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν δοθούν κονδύλια για ειδικά μηχανήματα, με τα οποία οι αγρότες θα καθαρίζουν τη γη τους.

Όπως και ο Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Παντζάμπ, Αμάριντέρ Σινγκ δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό στο Παντζάμπ και η κατάσταση απελπιστική, συν του ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αποζημιωθούν οι εργάτες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή