Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και ΗΑΕ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και ΗΑΕ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση κλιμάκωσης δείχνει να εισέρχεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καλούν σήμερα τους πολίτες τους να σταματήσουν τα ταξιδεύουν στο Λίβανο, ζητώντας παράλληλα από όσους βρίσκονται ήδη εκεί να τον εγκαταλείψουν άμεσα, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία των μοναρχιών του Κόλπου. Σε αντίστοιχη προειδοποίηση προχώρησε και το Μπαχρέιν, ζητώντας από τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο μέχρι την Κυριακή. 

Το Σάββατο, ο σουνίτης μουσουλμάνος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Αλ Χαρίρι, ο οποίος πρόσκειται στο σουνιτικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, είχε απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στον λιβανέζικο λαό από σαουδαραβικό έδαφος, ανακοινώνοντας την παραίτηση του και καταγγέλοντας την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του. Ως «υποκινητές» ενός τέτοιου σχεδίου «έδειξε» το Ιράν και την κύρια σύμμαχο του στην περιοχή, την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. Επιπλέον, κατηγόρησε τη σιιτική οργάνωση και τους Ιρανούς «πάτρωνες» της για υποκίνηση διχαστικού μίσους και σεχταρισμού στα κράτη του αραβικού κόσμου. 

Εντούτοις, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ακολούθως ζήτησε από τον Χαρίρι να επιστρέψει στη χώρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα σημερινά λεγόμενα δύο ανώτατων Λιβανέζων αξιωματούχων, ο Χαρίρι είναι «κρατούμενος από τη Σαουδική Αραβία», το καθεστώς της οποίας τον ανάγκασε σε παραίτηση και τον έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό. Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολάχ κάλεσε το σαουδαραβικό καθεστώς να πάψει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Λιβάνου. 

Στο Λίβανο συγκρούονται δύο βασικά πολιτικά μπλοκ, τα οποία βασίζονται στα δύο κύρια δόγματα της μουσουλμανικής θρησκείας. Το πρώτο στηρίζεται στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το δέυτερο στο σιιτικό Ιράν, πυρήνας του οποίου είναι η Χεζμπολάχ. Οι εξελίξεις στον Λίβανο, μαζί με τις εξελίξεις στην Υεμένη που αφορούν κυρίως τη δράση των σιιτών ανταρτών Χούτι, έχουν προκαλέσει σημαντική όξυνση στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων της Μέσης Ανατολής, με το Ριάντ και την Τεχεράνη να εξαπολύουν σφοδρές εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή