Στο πλευρό του Ραχόι ο Γιούνκερ

Στο πλευρό του Ραχόι ο Γιούνκερ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ έξι μέλη του τοπικού καταλανικού Κοινοβουλίου απολογούνταν ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη για τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας –κάτι που θα μπορούσε να τους στοιχίσει φυλάκιση 30 χρόνων– ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στεκόταν με εμφατικό τρόπο στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Οι εθνικισμοί είναι δηλητήριο που εμποδίζει τους Ευρωπαίους να εργασθούν από κοινού», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, όπου συνοδευόταν από τον Ισπανό πρωθυπουργό. «Λέω “όχι” σε οποιαδήποτε μορφή απόσχισης που εξασθενίζει την Ευρώπη και διευρύνει τις υπάρχουσες ρωγμές», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Ραχόι ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για την υποστήριξή του «αυτές τις δύσκολες ώρες». Ο Ισπανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κρίση στην Καταλωνία έχει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της ισπανικής οικονομίας, με την κυβέρνησή του να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Σε άλλες δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Καταλανοί, οι οποίοι καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα περιφερειακή τους κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, «θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως Ισπανών και Ευρωπαίων».

Διαμετρικά αντίθετες είναι οι προσδοκίες της αποσχιστικής ηγεσίας για την κρίσιμη αυτή αναμέτρηση. Ο έκπτωτος πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί του, που τον συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, όπου κατέφυγαν μετά την έναρξη ποινικής δίωξης εναντίον τους, έδωσαν στη δημοσιότητα χθες κοινή επιστολή, με την οποία καλούν τους Καταλανούς να απαντήσουν με την ψήφο τους στην αναστολή της καταλανικής αυτοδιοίκησης και στη φυλάκιση ηγετών του αποσχιστικού μπλοκ. «Είναι ώρα να διώξουμε από τους καταλανικούς θεσμούς εκείνους που θέλουν να τους κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους με πραξικόπημα», αναφέρουν οι πέντε πολιτικοί στην επιστολή τους, παραπέμποντας στην προσωρινή ανάληψη της διοίκησης της Καταλωνίας από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να κατέβει στις εκλογές του Δεκεμβρίου, επικεφαλής του κόμματός του PDECAT, καθώς οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κοινής λίστας όλων των αποσχιστικών δυνάμεων δεν φαίνεται να ευδοκιμούν.

Οκτώ πρώην υπουργοί του Πουτζντεμόν και δύο ηγέτες αποσχιστικών οργανώσεων έχουν μέχρι στιγμής προφυλακιστεί. Χθες απολογήθηκαν ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαντέλ και άλλα πέντε μέλη του προεδρείου της, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τους προφυλακισθέντες πρώην υπουργούς. Σε αντίθεση με αυτούς, όμως, δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του δικαστή και αποδέχθηκαν την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, με το οποίο ανεστάλη η αυτοδιοίκηση της Καταλωνίας, ενώ χαρακτήρισαν τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας συμβολική πράξη. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε η πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση όσο θα συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή