Η βρετανική κυβέρνηση δοκιμάζεται

Η βρετανική κυβέρνηση δοκιμάζεται

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Να διορίσει νέο υπουργό Διεθνούς Αρωγής, μετά την παραίτηση της Πρίτι Πατέλ το βράδυ της Τετάρτης, καλείται η Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αντιμετωπίζει νέα κυβερνητική κρίση μετά την παραίτηση της κ. Πατέλ, αλλά και αυτή του υπουργού Αμυνας, Μάικλ Φάλον, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και εγκατέλειψε τη θέση του την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτηση της γνωστής για τη στήριξή της στο Brexit, Πρίτι Πατέλ, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία την υποχώρηση της ισχύος της κ. Μέι. «Η αποσταθεροποίηση μιας ήδη εξασθενημένης κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε έναν ακόμη γύρο εικασιών ότι η πρωθυπουργός είναι έτοιμη να παραιτηθεί», αναφέρει ο Μουταμπά Ραχμάν, αναλυτής της Eurasia Group, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Η Πρίτι Πατέλ παραιτήθηκε εξαιτίας των μυστικών επαφών που αποκαλύφθηκε ότι είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησής του, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο Ισραήλ τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κ. Πατέλ φέρεται να ρώτησε στελέχη του υπουργείου της εάν θα ήταν εφικτή η διοχέτευση βρετανικών κεφαλαίων διεθνούς αρωγής στον ισραηλινό στρατό.

Ζήτημα Τζόνσον

Η παραίτηση των υπουργών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι. Ευθύνες για τη νέα κυβερνητική κρίση φέρει και ο αμφιλεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν χθες επισήμως την παραίτηση του κ. Τζόνσον, μετά τις δηλώσεις του για την υπόθεση κρατούμενης στο Ιράν Βρετανίδας υπηκόου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η Ναζανίν Ζαγκαρί, που συνελήφθη το 2016 στο Ιράν, ήταν «μια απλή δασκάλα, που δίδασκε δημοσιογραφία». Η ιρανική δικαιοσύνη εκμεταλλεύθηκε τη δήλωση του Τζόνσον για να ασκήσει νέα δίωξη κατά της Ζαγκαρί, η οποία κινδυνεύει τώρα να καταδικαστεί σε πολυετή ποινή κάθειρξης ως κατάσκοπος και προπαγανδίστρια. Ο εργοδότης της κ. Ζαγκαρί, το ίδρυμα Thomson-Reuters επιμένει ότι η συλληφθείσα βρισκόταν στο Ιράν για διακοπές, επισκεπτόμενη συγγενείς της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή