ΚΟΣΜΟΣ

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας νέα γ.γ. του ΝΑΤΟ;

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας νέα γ.γ. του ΝΑΤΟ;

Παράταση ενός έτους θα δοθεί στη θητεία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο αποκαλύπτει επιπλέον ότι η επικρατέστερη διάδοχός του είναι η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, υπάρχει ήδη εσωτερική συνεννόηση προκειμένου η θητεία του κ. Στόλτενμπεργκ να παραταθεί μέχρι την επετειακή Σύνοδο της Συμμαχίας για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ  ωστόσο συζητείται ήδη το ζήτημα της διαδοχής του και, σύμφωνα με το Spiegel, το όνομα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν είναι αυτό που ακούγεται περισσότερο. Η Γερμανίδα υπουργός (CDU) θεωρείται πραγματίστρια, αποτελεσματική και αφοσιωμένη στη διατλαντική συνεργασία, ενώ διαθέτει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πιθανή εκλογή της θα σηματοδοτούσε και την αναβάθμιση του ρόλου της Γερμανίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρώπη, ενώ θα επρόκειτο για την πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Παρά το γεγονός ότι η επίτευξη του νατοϊκού στόχου για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών στο 2% του ΑΕΠ τους παραμένει μακρινή χρονικά για τη Γερμανία, στις Βρυξέλλες προκάλεσε εντύπωση η στροφή που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της, αναφέρει το δημοσίευμα. Οπως τονίζεται, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει εκφραστεί σχετικά με την πιθανότητα ανάληψης του συγκεκριμένου πόστου, δεν είναι μυστικό ότι θα της άρεσε μία δουλειά στα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας μεταξύ των ηγετών του κόσμου, ενώ στο μεταξύ έχει αναπτύξει εξοικείωση με τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής ασφάλειας.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες διαπιστώθηκε απροθυμία για την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, παρά τη σχετική υπόσχεση της Συμμαχίας. Οι διοικητές εξήγησαν ότι σχεδόν τρεις μήνες αφότου ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τη στρατηγική του για τη Νότια Ασία, ο αριθμός των ενισχύσεων δεν είναι ικανοποιητικός. «Καταστήσαμε σαφές στους συμμάχους ότι χρειαζόμαστε τη συνδρομή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, και επικεφαλής της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ.