Υεμένη: Μερική άρση του αποκλεισμού που επέβαλε ο υπό τη Σ. Αραβία συνασπισμός

Υεμένη: Μερική άρση του αποκλεισμού που επέβαλε ο υπό τη Σ. Αραβία συνασπισμός

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που μάχεται κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, προχώρησε σε χαλάρωση του αποκλεισμού της χώρας που επέβαλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας και πάλι ένα μεγάλο χερσαίο πέρασμα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της Υεμένης. 

Ο συνασπισμός είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα κλείσει όλα τα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια περάσματα της Υεμένης, προκειμένου να εμποδίσει την τροφοδότησε με οπλισμό των Χούτι από το Ιράν και την οργάνωση Χεζμπολάχ, μετά την αναχαίτιση ενός πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες με στόχο το αεροδρόμιο του Ριάντ.

Το πέρασμα Αλ-Ουαντέα, το οποίο συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την ανατολική Υεμένη και ελέγχεται από την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, άνοιξε και πάλι χθες Πέμπτη, δήλωσαν ο αξιωματούχος και κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες, επιτρέποντας την είσοδο τροφίμων και άλλων ειδών στη χώρα. Επιπλέον, το νότιο λιμάνι του Άντεν άνοιξε και πάλι την Τετάρτη.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Υεμένης θα κλιμάκωνε την επισιτιστική κρίση που μαίνεται στη χώρα, οδηγώντας στο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μαρκ Λόουκοκ, αρμόδιος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την Τετάρτη, ότι αν ο αραβικός συνασπισμός δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, θα προκληθεί «ο μεγαλύτερος λιμός που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή