ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Για «κήρυξη πολέμου» κατηγορεί τη Σ. Αραβία η Χεζμπολάχ

Λίβανος: Για «κήρυξη πολέμου» κατηγορεί τη Σ. Αραβία η Χεζμπολάχ

Σφοδρά πυρά κατά της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Ναρσάλα, κατηγορώντας τη μοναρχία για κήρυξη πολέμου στο Λίβανο και τη σιιτική οργάνωση και τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ Αλ-Χαρίρι, είναι κρατούμενος στο Ριάντ. 

Μιλώντας μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Ναρσάλα σημείωσε ότι η παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού αποτελεί «πρωτοφανή σαουδαραβική παρέμβαση» στα εσωτερικά της χώρας, καλώντας τον Χαρίρι να επιστρέψει στη χώρα. Επιπλέον, προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι ακόμη νόμιμη και δεν έχει διαλυθεί. Σύμφωνα με τον Νασράλα, ο Χαρίρι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μέσω απειλών κύκλων της μοναρχίας του Κόλπου, η οποία, όπως ανέφερε, έχει παράδοση στο να αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Λιβάνου. 

Επιπλέον, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον άλλο βασικό «εχθρό» της οργάνωσης, το Ισραήλ, τονίζοντας ότι ένας νέος πόλεμος με τη χώρα μοιάζει απίθανος σήμερα. Παράλληλα, προειδοποίησε το ισραηλινό κράτος να μην προσπαθήσει να επωφεληθεί από την κατάσταση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη δήλωση περί «κήρυξης πολέμου» πραγματοποίησε και η Σαουδική Αραβία πριν από λίγες μέρες, κατηγορώντας το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Τεχεράνης.