Ομιλία ακραίου απομονωτισμού από τον Τραμπ

Ομιλία ακραίου απομονωτισμού από τον Τραμπ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι πίστεψαν ότι ανακάλυψαν έναν διαφορετικό, ηπιότερο Τραμπ ύστερα από τους συμφιλιωτικούς τόνους του κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Κίνα δεν άργησαν καθόλου να διαψευσθούν. Από το Ντανάνγκ του Βιετνάμ, τον επόμενο, ύστερα από το Πεκίνο, σταθμό της μεγάλης ασιατικής περιοδείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε σκληρό μήνυμα οικονομικού προστατευτισμού, αναβιώνοντας τα εθνικιστικά συνθήματα της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Θα βάζω πάντοτε πρώτα την Αμερική, με τον ίδιο τρόπο που, ελπίζω, ο καθένας σ’ αυτή την αίθουσα θα δίνει πάντα προτεραιότητα στη χώρα του», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της APEC, του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας χωρών που ανήκουν στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού. Στην ίδια ομιλία, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον «χρόνιες εμπορικές παραβιάσεις», οι οποίες, κατά τη γνώμη του, επιτρέπουν σε άλλες χώρες να «εκμεταλλεύονται» τη δική του. Επιπλέον, κατακεραύνωσε τις διεθνείς πολυμερείς συμφωνίες, οι οποίες, πάντα κατά την κρίση του, «δένουν τα χέρια» της Αμερικής. Ηταν μια έμμεση υπεράσπιση της επιλογής του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας – Ειρηνικού (ΤΤΡ), για την οποία είχε εργασθεί σκληρά ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έδωσε από το ίδιο βήμα την απάντησή του, σκιαγραφώντας ένα εντελώς διαφορετικό όραμα για τις διεθνείς σχέσεις. «Η παγκοσμιοποίηση είναι μη αναστρέψιμη ιστορική διαδικασία», τόνισε ο Κινέζος ηγέτης, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Θα την κατευθύνουμε σωστά ή θα δειλιάσουμε και θα υποχωρήσουμε μπροστά στην πρόκληση; Οι ανοικτές οικονομίες φέρνουν πρόοδο, ενώ η εθελούσια απομόνωση καταδικάζει τις χώρες να μείνουν πίσω», προσέθεσε.

Πάντως, η σύνοδος κορυφής της APEC φαίνεται ότι έδωσε τη χαριστική βολή στη βαρύτατα τραυματισμένη, από την επιλογή Τραμπ, ΤΤΡ. Οι ηγέτες των 11 υπόλοιπων χωρών επρόκειτο να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της APEC, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας, κυρίως από την πλευρά της Ιαπωνίας, που αναζητεί αντίβαρα στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή. Ωστόσο, η συνάντηση ματαιώθηκε, καθώς ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προτίμησε να απόσχει. Τις προηγούμενες ώρες οι εκπρόσωποι Ιαπωνίας και Καναδά έδιναν συγκρουόμενες πληροφορίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας.

Χειραψία με Πούτιν

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε σε μια χειραψία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο επίσημο δείπνο της συνόδου, χωρίς να προβλέπεται κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή