ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Συνεχίζεται το μπαράζ παραιτήσεων βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού

Αυστραλία: Συνεχίζεται το μπαράζ παραιτήσεων βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι δεν προκηρύσσει πρόωρες γενικές εκλογές, μετά την απώλεια ενός ακόμα κυβερνητικού βουλευτή λόγω του σκανδάλου με τις διπλές υπηκοότητες που έχει ξεσπάσει στη χώρα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του να παραμείνει στην εξουσία.

Το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει σε άτομα με διπλή υπηκοότητα να είναι μέλη του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα τον περασμένο μήνα με πέντε από τους βουλευτές της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο βουλευτής του Συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος Τζον Αλεξάντερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ότι δεν είναι πλέον σίγουρος ότι είναι μόνο αυστραλός και γι΄αυτό πρέπει να παραιτηθεί. «Είναι καθήκον μου να παραιτηθώ και αυτό θα κάνω. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σταθερότητα, πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε ο Αλεξάντερ.

Η κυβέρνηση του Τέρνμπουλ βασίζεται τώρα στην ψήφο δύο ανεξάρτητων βουλευτών για να διασφαλίζει τη θέση της και παράλληλα να μπλοκάρει τα νομοσχέδια στα οποία αντιτίθεται.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS