ΗΠΑ: Οι πολιτικές προεκτάσεις ενός σκανδάλου

ΗΠΑ: Οι πολιτικές προεκτάσεις ενός σκανδάλου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου κοριτσιού αντιμετωπίζει ο Ρόι Μουρ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος γερουσιαστής που θα τεθεί ενώπιον της κρίσης των πολιτών της Αλαμπάμα στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Washington Post. Tο δημοσίευμα αναφέρει πως το 1979 ο τότε βοηθός εισαγγελέα Ρόι Μουρ, σε ηλικία 32 χρόνων, κακοποίησε σεξουαλικώς την 14χρονη Λι Κόρφμαν, την οποία είχε γνωρίσει στο πλαίσιο νομικής υπόθεσης της μητέρας της. Ο Μουρ χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ως «μια άγρια και ύπουλη πολιτική επίθεση» εις βάρος του, ενώ κατηγορεί την Washington Post πως συνωμοτεί με τους Δημοκρατικούς ώστε να βλάψουν τη φήμη του.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε χθες πως «ο πρόεδρος πιστεύει πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί η ζωή ενός ανθρώπου εξαιτίας μίας, μονάχα, κατηγορίας για υπόθεση του απώτερου παρελθόντος. Ωστόσο, σε περίπτωση που αληθεύουν οι κατηγορίες, ο δικαστής Μουρ θα πράξει το σωστό και θα αποσυρθεί». Ο Μουρ πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του υποψηφίου, καθώς το εκλογικό δίκαιο της Αλαμπάμα ορίζει πως οι υποψήφιοι επιτρέπεται να αποσυρθούν έως και 76 ημέρες πριν από τις εκλογές. Αν και νομικά επιτρέπεται στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν αντικαταστάτη υποψήφιο γράφοντας το όνομά του στο ψηφοδέλτιο, αυτό φαίνεται απίθανο να συμβεί καθώς θα αποτελούσε μια αρκετά ριψοκίνδυνη στρατηγική των Ρεπουμπλικανών.

Πλειοψηφία στη Γερουσία

Ο Μουρ κατείχε ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Τζόουνς στις δημοσκοπήσεις. Το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει αφορά την ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, καθώς κατέχουν 52 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών. Σε περίπτωση που οι καταγγελίες για τον Μουρ στερήσουν, τελικώς, από τους Ρεπουμπλικανούς την έδρα της Αλαμπάμα, οι Δημοκρατικοί θα έχουν την ευκαιρία να βαδίσουν αποφασιστικά προς την πλειοψηφία, σε μία στιγμή μάλιστα που η δυναμική τους ενισχύεται από τις ενθαρρυντικές νίκες που σημείωσαν στις πολιτειακές αναμετρήσεις στη Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϊ την περασμένη Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή