Αρνηση Πούτιν για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές – επιμένει στις κατηγορίες της η CIA

Αρνηση Πούτιν για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές – επιμένει στις κατηγορίες της η CIA

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ένιωσε προσβεβλημένος από τους ισχυρισμούς περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Αμερικανός ομόλογος του, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη σύντομη συνάντηση τους στη συνόδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Βιετνάμ. «Μπορείς απλώς να τον ρωτήσεις πάρα πολλές φορές…είπε με απόλυτο τρόπο ότι δεν αναμείχθηκε στις εκλογές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, παρότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα προς όφελος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. 

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε «δύο ή τρεις κουβεντούλες» με τον Ρώσο ομόλογο του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην πόλη της Ντα Νανγκ. «Εκείνος (ο Πούτιν) μου είπε ότι δεν ανακατεύτηκε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι υπέβαλε εις διπλούν το ερώτημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις εικασίες περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές απόρροιες «εσωτερικών πολιτικών αψιμαχιών». Επιπλέον, τόνισε ότι το γεγονός ότι ο Πούτιν νιώθει προσβεβλημένος, «δεν είναι καθόλου καλό για τη χώρα μας». 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τοποθετήθηκε και ο ίδιος πάνω στο «καυτό» αυτό θέμα, απορρίπτοντας και πάλι τις κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας και τονίζοντας, ότι αποτελούν «εκδήλωση των συνεχιζόμενων εσωτερικών πολιτικών ανταγωνισμών» στις ΗΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πούτιν, το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε μία επίσημη διμερής συνάντηση των δύο ηγετών, υποδεικνύει ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν εξέλθει ακόμα από την παρούσα φάση κρίσης, στην οποία βρίσκονται».

Tέλος, οι δύο ηγέτες έπλεξαν ο ένας το εγκώμιο του άλλου, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι «φαίνεται πως έχουμε πολύ καλά αισθήματα ο ένας για τον άλλο, μία καλή σχέση, παρότι δεν γνωριζόμαστε καλά». Ο Ρώσος πρόεδρος ανταπέδωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο Τραμπ έχει πολύ καλούς τρόπους και είναι άνετος στην επικοινωνία. 

Εμμένει στη θέση της η CIA

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πόμπεο, επέμεινε σήμερα στις κατηγορίες της υπηρεσίας του περί ρωσικής ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, παρά τις νέες διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου για το αντίθετο. 

«Ο διευθυντής υποστηρίζει, όπως το έκανε πάντα, την έκθεση του Ιανουαρίου του 2017» των υπηρεσιών πληροφοριών, σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η CIA κι αναμετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τραμπ. «Τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με την ανάμειξη της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει», συμπληρώνεται στο δελτίο τύπου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή