Πρόθυμος να μεσολαβήσει στο ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ο Τραμπ

Πρόθυμος να μεσολαβήσει στο ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ο Τραμπ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ των πέντε διεκδικητών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, δήλωσε από το Βιετνάμ, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Το Βιετνάμ έχει γίνει ο πιο σφοδρός αντίπαλος της Κίνας σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή καθώς και με την κατασκευή και στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών σε αυτή τη θάλασσα, που είναι σημαντικός εμπορικός δρόμος με αγαθά αξίας 3 τρις να μεταφέρονται μέσω αυτής κάθε χρόνο.

«Αν μπορώ να βοηθήσω, να μεσολαβήσω, ή να διαιτητεύσω, σας παρακαλώ να μου το πείτε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχόλια του σε συνάντηση στο Ανόι με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Νταϊ Κουάνγκ, αναγνωρίζοντας ότι η θέση της Κίνας αποτελεί πρόβλημα.

«Είμαι πολύ καλός διαμεσολαβητής και διαιτητής», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Κουάνγκ δήλωσε ότι πιστεύει στην αντιμετώπιση των διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με ειρηνικές διαπραγματεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο σύμφωνα με το Βιετνάμ μηδενίζει τις διεκδικήσεις της Κίνας.

Το Βιετνάμ διεκδικεί γη γύρω από υφάλους και βραχονησίδες αλλά οι διεκδικήσεις του δεν είναι στην ίδια κλίμακα με αυτές της Κίνας. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν επίσης έχουν διεκδικήσεις στην περιοχή.

Πηγή: REUTERS, AΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή