Brexit: Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία προετοιμάζονται οι Βρυξέλλες

Brexit: Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία προετοιμάζονται οι Βρυξέλλες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία συμφωνία με το Λονδίνο προετοιμάζεται ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ όπως δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το σενάριο που προτιμά.

Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί στις 29 Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του από την ΕΕ, «στο καθεστώς του κοινού δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με σχέσεις παρόμοιες με αυτές που διατηρούμε με την Κίνα», προειδοποίησε. «Δεν είναι η επιλογή μου, κάτι που θα ήταν μια οπισθοδρόμηση 44 ετών (σ.σ.: όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ). Όμως είναι ένα ενδεχόμενο», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche. «Πρέπει κανείς να προετοιμάζεται γι' αυτό, κράτη όπως και επιχειρήσεις — εμείς οι ίδιοι προετοιμαζόμαστε γι' αυτό τεχνικά», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή η Ε.Ε. έδωσε στο Λονδίνο δύο εβδομάδες για να αποσαφηνίσει τις δεσμεύσεις του πάνω στους όρους του διαζυγίου, καθιστώντας την αποσαφήνιση αυτή προϋπόθεση για να δεχθεί τον Δεκέμβριο την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων που ζητεί επίμονα το Λονδίνο για την προετοιμασία της εποχής μετά το Brexit. «Επιθυμούμε να καταληξουμε σε μια συμφωνία μέσα σε δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες από σήμερα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο διαπραγματευτής της ΕΕ. «Σήμερα δεν βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο», υπογράμμισε. «Το ραντεβού θα αναβληθεί αν η πρόοδος δεν είναι επαρκής», επανέλαβε.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διαφωνούν κυρίως όσον αφορά το πώς θα αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα «σκληρό» σύνορο με την Ιρλανδία. «Η τραγική σύγκρουση ανάμεσα στους προτεστάντες και τους καθολικούς δεν είναι τόσο μακρινή. Δεν θα έκανα τίποτε που θα καθιστούσε εύθραυστη αυτή την ειρηνευτική διαδικασία», επέμεινε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Αν δεν τηρηθεί η προθεσμία των 15 ημερών, η προοπτική των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα μετατεθεί για «τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», στις άλλες συνόδους κορυφής που είναι προγραμματισμένες στην ευρωπαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ. Αν τηρηθεί, οι 28 θα αρχίσουν «από τον Ιανουάριο 2018» τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση τους, οι οποίες θα χρειαστούν στη συνέχεια «τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν», εκτιμά ο Μπαρνιέ.

Δεν θα απειλήσει με βέτο η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία δεν θα ασκήσει βέτο «σε αυτό το στάδιο» των διαπραγματεύσεων για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της έλλειψης προόδου στις συζητήσει που αφορούν στα ιρλανδικά σύνορα.

Εξάλλου, το Δουβλίνο έχει ενισχύσει την θέση του στις διαπραγματεύσεις καθώς έχει την στήριξη όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε. σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Λεο Βαραντκαρ.

«Η ερώτηση είναι υποθετική, δεν ξέρουμε αν η Ιρλανδία θα είναι το επίκεντρο της συζήτησης το Νοέμβριο», σχολίασε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που σίγουρα δεν θα κάνω είναι να απειλήσω ότι θα ασκήσω βέτο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή