ΚΟΣΜΟΣ

Εξόρυξη σιδήρου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στη Λέσβο

Εξόρυξη σιδήρου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στη Λέσβο

Η εταιρεία Orhan Kandemir Densan Madencilik θα πραγματοποιήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος εξόρυξης σιδήρου από την υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ των μικρασιατικής ακτής και την ανατολικών παραλίων της Λέσβου, την οποία ενέκρινε και δημοσιοποίησε η αρμόδια της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Νομαρχίας του Μπαλίκεσιρ.

Η εξόρυξη αφορά μία υποθαλάσσια ζώνη που φτάνει σε έκταση τα 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, σχεδόν παράλληλα της ανατολικής Λέσβου από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών. Η απόσταση των ελληνικών ακτών από την περιοχή αυτή είναι περί τα 10 ναυτικά μίλια.

Αντίθετοι με το πρόγραμμα εξόρυξης σιδήρου τάχθηκαν μία σειρά φορέων του Αϊβαλί, καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον την περιοχής όσο και της ακτής και των αρχαιοτήτων μιας και προστατεύεται και από τον αρχαιολογικό νόμο και έχει κηρυχθεί ζώνη προστασίας Α από το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος της πόλης, Ραχμί Γκεντσέρ, ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση για την άδεια η οποία εκδόθηκε και η υλοποίηση της οποίας, όπως υποστηρίζεται, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των στενών μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

Η εταιρεία που αδειοδοτήθηκε, σύμφωνα με την άδεια, θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620 έως 1.350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή. Ημερησίως θα γίνεται επεξεργασία 300 τόνων του αμμώδους υπεδάφους (90.000 τόνοι το χρόνο). Η μελέτη υποστηρίζει ότι το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί, κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ