ΚΟΣΜΟΣ

Για συμφωνία με τη Μαδρίτη και λύση πέραν της ανεξαρτησίας κάνει λόγο ο Πουτζντεμόν

Για συμφωνία με τη Μαδρίτη και λύση πέραν της ανεξαρτησίας κάνει λόγο ο Πουτζντεμόν

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε από τις Βρυξέλλες ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, τασσόμενος υπέρ μιας συμφωνίας με τη Μαδρίτη, χωρίς παράλληλα να αποκλείει μία λύση πέραν της ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα ,σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», στην οποία εμφανίζεται με σχετικώς ελαστικές θέσεις, προτάσσοντας μία πιο μετριοπαθή και διαλακτική στάση, o Πουτζντεμόν επιρρίπτει ευθύνες στο κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, κατηγορώντας το για την ενίσχυση του αποσχιστικού κινήματος στην Καταλωνία. Το τελευταίο, σύμφωνα με τη γνώμη του, ενίσχυθηκε σε σημαντικό βαθμό λόγω της αναστολής του καθεστώτος της αυτονομίας, το 2010, το οποίο είχε υιοθετηθεί τόσο από το καταλανικό όσο και από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο ήταν δημοκρατικός ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου οι νόμοι εγκρίνονται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Επιπλέον, σε ερώτημα αναφορικά με το κατά πόσο έγινε σεβαστή η άποψη ενός μεγάλου μέρους της καταλανικής κοινωνίας που δε συμμερίζεται την ιδέα της ανεξαρτησίας, σημείωσε ότι στην Ισπανία είναι αδύνατο μία μειοψηφία, όπως οι Καταλανοί, να έχουν το δικαίωμα αλλαγής του πλαισίου, υπογραμμίζοντας ότι για χρόνια οι ομάδες που τώρα τον κατηγορούν για μη δημοκρατική συμπεριφορά, τορπίλιζαν κάθε πιθανότητα συζήτησης ζητημάτων, όπως αυτού της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. 

Συνεχίζοντας, ο Πουτζντεμόν διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν το Λαϊκό κόμμα, το οποίο εκπροσωπείται σε ποσοστό λιγότερο του 10% στο καταλανικό κοινοβούλιο, να έχει τελικά περισσότερα δικαιώματα από το δικό του κόμμα αναφορικά με την τύχη της περιφέρειας και των πολιτών της. Ο έκπτωτος Καταλανός ηγέτης ισχυρίζεται επίσης ότι γνώριζε πως κανένα ξένο κράτος δεν θα αναγνώριζε την καταλανική ανεξαρτησία, συμπληρώνοντας ότι αυτό που επεδίωκε ήταν καταρχάς η επιτυχής διοργάνωση ενός ειρηνικού δημοψηφίσματος. Δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες εν τέλει διεξήχθη, ο καθαιρεθείς πρόεδρος θεωρεί ότι αποτέλεσε μία δημοκρατική νίκη, ενώ το μόνο θεμελιώδες λάθος που αναγνωρίζει, είναι το γεγονός ότι έδειξε εμπιστοσύνη στα μηνύματα που προέρχονταν από ένα κομμάτι της ισπανικής κυβέρνησης, τα οποία έδειχναν να διερευνούν έναν τρόπο επίτευξης συμβιβασμού για το μέλλον, τα οποία τελικώς αποδείχθηκαν λανθασμένα.

Ως προς την άφιξή του στο Βέλγιο, ο Πουτζντεμόν αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη βελγική πολιτική και την παρουσία των Φλαμανδών αυτονομιστών στη βελγική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι, αν παρέμενε στην Ισπανία και επιχειρούσε θεσμική αντίσταση, η χώρα θα μπορούσε να έχει οδηγηθεί σε βίαιες συγκρούσεις.