Σομαλία: 40 ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε 5 πλήγματα των ΗΠΑ σε 4 ημέρες

Σομαλία: 40 ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε 5 πλήγματα των ΗΠΑ σε 4 ημέρες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι σκότωσαν 40 ισλαμιστές στη Σομαλία μέσα σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια πέντε πληγμάτων τα οποία στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, καθώς και τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Συνολικά «36 ισλαμιστές της Σεμπάμπ και 4 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Οι τέσσερις από αυτές τις επιδρομές είχε ήδη ανακοινωθεί πως έγιναν από την αμερικανική διοίκηση που είναι αρμόδια για την Αφρική (AFRICOM).

Η πρώτη εκτυλίχθηκε την Πέμπτη σε μια περιοχή περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά του Μογκαντίσου, όπου σύμφωνα με την AFRICOM σκοτώθηκαν «πολλά» μέλη της αλ Σεμπάμπ.

Το Σάββατο, ένα μέλος της Αλ Σεμπάμπ σκοτώθηκε κοντά στην Γκαντούουντ, περίπου 400 χλμ. νοτιοδυτικά του Μογκαντίσου, όταν πήρε μέρος «σε μια επίθεση εναντίον μιας αμερικανοσομαλικής οχηματοπομπής», σύμφωνα με την AFRICOM.

Την Κυριακή, η ίδια διοίκηση έκανε λόγο για ένα πλήγμα στην περιοχή Σαμπέλ με στόχο μέλη της αλ Σεμπάμπ και άλλη μία με στόχο μαχητές του ΙΚ στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ, στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Το πέμπτο πλήγμα έγινε επίσης στην περιοχή Σαμπέλ, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν για πρώτη φορά δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ στη Σομαλία, όπου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε τον Μάρτιο το Πεντάγωνο να εξαπολύει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις—αεροπορικές ή/και χερσαίες—για να υποστηρίξει τη σομαλική κυβέρνηση.

Η αλ Σεμπάμπ προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει τη σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Το 2010, η οργάνωση ορκίστηκε πίστη στην αλ Κάιντα, στην οποία ανακοίνωσε πως εντάχθηκε το 2012, όμως ορισμένοι από τους μαχητές της αποσκίρτησαν και ορκίστηκαν πίστη στο ΙΚ.

Αυτοί δρουν κυρίως στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ, στο βόρειο τμήμα της Σομαλίας, και ηγέτης τους είναι ο Άμπντουλ Καντίρ Μουμίν, ο οποίος προστέθηκε τον Αύγουστο του 2016 στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατών» τον οποίο καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή