«Θαυμάσια» η σχέση Τραμπ με Ντουτέρτε

«Θαυμάσια» η σχέση Τραμπ με Ντουτέρτε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Να μην ασκήσει πίεση πάνω στον πρόεδρο των Φιλιππίνων και οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής της ASEAN στη Μανίλα, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των κρατών της ASEAN προτίμησαν να αποφύγουν τη συζήτηση γύρω από τη μαζική φυγή μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνια από τη Μιανμάρ.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι έχει οικοδομήσει «θαυμάσια σχέση» με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε αποκαλέσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «γιο σκύλας» επειδή είχε αμφισβητήσει τις –φονικές– μεθόδους του για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Περισσότεροι από 3.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της χώρας του πριν από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση της Μανίλας επιμένει πως η αστυνομία βρίσκεται σε αυτοάμυνα, ενώ επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής κάνουν λόγο για στρατηγική ομαδικών δολοφονιών.

Το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου των ηγετών των κρατών της ΝΑ Ασίας, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων σηκώθηκε από το τραπέζι και τραγούδησε ντουέτο με τη δημοφιλή τραγουδίστρια Πιλίτα Κοράλες.

Ο Ντουτέρτε τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία της Κοράλες με τίτλο «Εσύ!». Μιλώντας στο κοινό, ο Φιλιππινέζος πρόεδρος είπε αστειευόμενος ότι αναγκάσθηκε να ανεβεί στη σκηνή «υπακούοντας στις διαταγές του προέδρου των ΗΠΑ».

Η σύνοδος κορυφής στη Μανίλα έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Τραμπ να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί βελτιώνονται σταθερά.

Σε χθεσινές δηλώσεις τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προέβλεπαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να προβεί αύριο, μετά την επιστροφή του από την ασιατική περιοδεία του, σε βαρυσήμαντη ανακοίνωση, που θα αφορά το διεθνές εμπόριο, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή