«Είμαι ελεύθερος και θα επιστρέψω», δηλώνει ο Χαρίρι

«Είμαι ελεύθερος και θα επιστρέψω», δηλώνει ο Χαρίρι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ότι θα επιστρέψει στη χώρα και ότι ενδέχεται να ανακαλέσει την παραίτησή του, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν. Ο Σαάντ Χαρίρι προκάλεσε σοκ στον Λίβανο όταν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του με τηλεοπτικό διάγγελμα από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στις 4 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας το Ιράν και τη σιιτική οργάνωση της χώρας του, Χεζμπολάχ, για αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Λίγες ώρες πριν από τη νέα τηλεοπτική του παρέμβαση, ο πρόεδρος Αούν είχε δηλώσει ότι η ελευθερία κινήσεων του Χαρίρι είναι «περιορισμένη» στη Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποδέχεται την παραίτησή του μέχρι να επιστρέψει στη Βηρυτό και να έχει απευθείας διάλογο μαζί του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Future TV, που πρόσκειται στο δικό του πολιτικό κίνημα, ο Χαρίρι απέρριψε τις αιτιάσεις περί «ομηρίας» του από τους Σαουδάραβες. «Εδώ είμαι ελεύθερος, εάν θελήσω θα ταξιδέψω αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει την παραίτησή του αν η Χεζμπολάχ σταματήσει να παρεμβαίνει σε περιφερειακές κρίσεις, όπως εκείνη της Υεμένης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ λε Ντριάν έκανε έκκληση εναντίον κάθε ξένης επέμβασης στα εσωτερικά του Λιβάνου. «Για να υπάρξει πολιτική λύση στον Λίβανο, είναι απαραίτητο όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και η μη παρέμβαση είναι θεμελιώδης αξία», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του, στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της παραίτησης Χαρίρι θα συζητήσει με τη σαουδαραβική ηγεσία ο Μαρωνίτης καρδινάλιος του Λιβάνου, Μπεχάρα αλ Ράι, ο οποίος επισκέπτεται το Ριάντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή