ΚΟΣΜΟΣ

Τα κυβερνο-όπλα που στράφηκαν κατά των ΗΠΑ

Τα κυβερνο-όπλα που στράφηκαν κατά των ΗΠΑ

Το κενό ασφαλείας και η διασπορά μυστικών πληροφοριών το 2015 συγκλόνισαν την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ μέχρι τα θεμέλιά της. Η συστηματική διαρροή των κυβερνοόπλων τής κατέστρεψε το ηθικό, επιβράδυνε τις επιχειρήσεις της στον τομέα της κατασκοπείας και οδήγησε σε επιθέσεις χάκινγκ εναντίον εταιρειών και πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Δεκαπέντε μήνες έχουν περάσει από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε η έρευνα γύρω από την υπόθεση από την πτέρυγα αντικατασκοπείας της υπηρεσίας, η οποία είναι γνωστή και ως Q Group. Το FBI ακόμη δεν έχει καταλήξει εάν η NSA είναι το θύμα μιας εξαιρετικά οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης, με πιθανότερο δράστη τη Ρωσία, εάν είναι μια διαρροή εκ των έσω ή και τα δύο. Τρεις υπάλληλοι συνελήφθησαν επειδή απέσπασαν απόρρητα αρχεία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι άλλοι δύο ή και παραπάνω ύποπτοι για διαρροές παραμένουν στην υπηρεσία. Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η ζημιά υπερβαίνει ήδη εκείνη του Εντουαρντ Τζ. Σνόουντεν, πρώην υπαλλήλου της NSA που έφυγε το 2103 παίρνοντας μαζί του τέσσερις φορητούς υπολογιστές με απόρρητο υλικό. Οι αποκαλύψεις του στους δημοσιογράφους και η στάση του προσείλκυσαν πολύ μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις διαρροές της NSA.

Αν όμως ο Σνόουντεν δημοσιοποίησε κωδικές λέξεις, στη νέα διαρροή δημοσιοποιήθηκαν οι κωδικοί καθεαυτοί. Αν εκείνος μοιράστηκε με το κοινό του τα σχέδια μάχης, οι άλλοι διέθεσαν τα ίδια τα όπλα. Εχοντας δημιουργηθεί με μεγάλο κόστος για τους Αμερικανούς φορολογουμένους, τα κυβερνοόπλα αυτά επελέγησαν τώρα από τους χάκερ, από τη Βόρεια Κορέα μέχρι τη Ρωσία, και στράφηκαν εκ νέου εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.