Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πυροβόλησαν συνάδελφό τους που προσπάθησε να αυτομολήσει προς το Νότο

Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πυροβόλησαν συνάδελφό τους που προσπάθησε να αυτομολήσει προς το Νότο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βορειοκορεάτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός συμπατριώτη τους στρατιώτη την ώρα που κατέφευγε στο νότο. Ο στρατιώτης διέσχιζε τα καλά φυλασσόμενα σύνορα των δύο χωρών, όταν δέχθηκε «φίλια πυρά» Στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι ο στρατιώτης κατάφερε να φτάσει τελικά στην απέναντι πλευρά, παρά τα τραύματα του.

Ο βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε περνώντας από το χωριό Panmunjom, ένα κομβικό σημείο για τις δύο χώρες.  Ο αυτόμολος έφτασε με όχημα ως τα σύνορα του χωριού Panmunjom και καθώς έτρεχε βόρεια, πυροβολήθηκε από βορειοκορεάτες στρατιώτες, όπως δηλώνουν οι Αμερικανικές  Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Βρήκε καταφύγιο κοντά σε ένα κτίριο στη βόρεια πλευρά του χωριού μέχρι να τον μεταφέρουν για ιατρική περίθαλψη τα νοτιοκορεάτικα και αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Η αυτομόληση έγινε κατά τη διάρκεια μιας συντονισμένης ναυτικής άσκησης με τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα που διεξαγόταν στην ανατολική ακτή της Νότιας Κορέας. Ήταν η πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία που το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κινητοποίησε τρεις αερομεταφερόμενες μονάδες σε κοινή άσκηση στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, επιδεικνύοντας έτσι στην Βόρεια Κορέα τη δύναμη της Αμερικής, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, «ήλπιζε να μη χρησιμοποιήσει ποτέ», όπως είχε δηλώσει στον αμερικανικό λαό.

Ο βορειοκορεάτης στρατιώτης που πυροβολήθηκε δεν ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να διαφύγει στο νότο.

Περισσότεροι από 30.000 Βορειοκορεάτες κατέφυγαν στη Νότια Κορέα για να γλιτώσουν από το λιμό που έπληξε τη Βόρεια Κορέα στη δεκαετία του 1990. Σχεδόν όλοι τους ταξίδεψαν μέσω Κίνας. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες και πολίτες αυτομόλησαν, διασχίζοντας την τεσσάρων χιλιομέτρων    αποστρατικοποιημένη ζώνη, η οποία επιβλέπεται από φύλακες και φρουρούς και περιλαμβάνει ναρκοπέδια και ψηλούς με αγκαθωτό συρματόπλεγμα τοίχους, πολλές φορές ηλεκτροδοτημένους.

Το 2012 ένας στρατιώτης από τη Βόρεια Κορέα σκαρφάλωσε ένα τριπλό αγκαθωτό συρματόπλεγμα ενώ, την ίδια χρονικά, ένας στρατιώτης σκότωσε ολόκληρη τη διμοιρία του και τον μοίραρχο και πέρασε τα σύνορα. Το 2015, ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης, αφού πέρασε τα σύνορα, εκμυστηρεύτηκε σε έναν πράκτορα της Νότιας Κορέας ότι δραπέτευσε λόγω των συνθηκών βίας που επικρατούσαν στο στρατόπεδο.

Το 1984, υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο Panmunjon όταν ένας πολίτης τής τότε Σοβιετικής Ένωσης διέσχισε τρέχοντας τα σύνορα για να αυτομολήσει στη Δύση. Τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας άνοιξαν πυρ για να τον σταματήσουν και εκείνα της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά. Ένας συνοριοφύλακας της Νότιας Κορέας και τρεις της Βόρειας σκοτώθηκαν εκείνη τη μέρα.

Το 2014, ένας Αμερικανός τέθηκε υπό κράτηση από στρατεύματα της Νότιας Κορέας καθώς επιχείρησε να κολυμπήσει προς τα βόρεια. Μόλις συνελήφθη, είπε στις αρχές πως σκόπευε να φτάσει μέχρι τη Βόρεια Κορέα για να συναντήσει τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή