Ιράν: Πολιτική αντιπαράθεση στα ερείπια του σεισμού

Ιράν: Πολιτική αντιπαράθεση στα ερείπια του σεισμού

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΡΠΟΛ Ε ΖΑΧΑΜΠ. Ερωτήματα για τη στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών που χτίστηκαν μαζικά στο Ιράν τα τελευταία χρόνια εγείρονται μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι κατασκευές αυτές στον φονικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που έπληξε τη μεθόριο Ιράν – Ιράκ ξημερώματα της Δευτέρας. Τουλάχιστον 530 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρότατη δόνηση, ενώ οι Αρχές θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Πάνω από τα μισά θύματα βρίσκονται στην πόλη Σαρπόλ ε Ζαχάμπ της επαρχίας Κερμανσάχ, στην οποία κατοικούν Κούρδοι του Ιράν. Στην πόλη αυτή, καθώς και στα γειτονικά χωριά, πάνω από 12.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για σκηνές και κουβέρτες να είναι μεγάλες, καθώς το ψύχος στο όρος Ζάγρος είναι δριμύ.Τα συγκροτήματα εργατικών κατοικιών γνωστά ως Μερ (καλοσύνη) έγιναν «διαμπερή», με την κατάρρευση των εξωτερικών τοίχων. «Τα σφάλματα στην κατασκευή των κτιρίων αυτών πρέπει να ερευνηθούν» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, επισκεπτόμενος την Σαρπόλ ε Ζαχάμπ. Ο Ροχανί υποσχέθηκε αποζημιώσεις και δάνεια στους νέους αστέγους, ενώ η κυβέρνησή του αρνήθηκε τη βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο πρώην πρόεδρος Αχμεντινετζάντ είχε δώσει εντολή να κατασκευαστούν πάνω από δύο εκατομμύρια εργατικές κατοικίες, πρόγραμμα στο οποίο βάσισε μέρος της δημοτικότητάς του. Χθες, η ομάδα επικοινωνίας του Αχμεντινετζάντ χαρακτήρισε «συκοφαντίες των μέσων ενημέρωσης» τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν ευρέως και απεικονίζουν τις ζημιές στα κτίρια αυτά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή