ΚΟΣΜΟΣ

Μια γέφυρα με ισχυρό συμβολισμό

Μια γέφυρα με ισχυρό συμβολισμό

Δέος και θαυμασμό προκαλεί το σχέδιο κατασκευής γέφυρας, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Η γέφυρα, μήκους περίπου 12 μιλίων, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2018. Το υπέρογκο κόστος περιλαμβάνει όχι μόνο την κατασκευή της ίδιας της γέφυρας, αλλά και την κατασκευή σιδηροδρομικών σταθμών και αυτοκινητόδρομων που θα συνδέονται με τη γέφυρα, καθώς και ενός νέου αυτοκινητόδρομου στην Κριμαία.

Κολοσσιαία επένδυση

Πέρα από την πρακτική χρησιμότητα, τη μεγαλύτερη σημασία έχει ο συμβολικός χαρακτήρας της γέφυρας. Η κατασκευή της αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του είδους των κολοσσιαίων επενδύσεων που προτιμά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με την Εκατερίνα Σούλμαν, πολιτική επιστήμονα στη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, η κατασκευή της γέφυρας αποτελεί την επιτομή των σπουδαίων επιτευγμάτων της ρωσικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να παράσχει ασφάλεια, ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, είναι, ωστόσο, ικανή να υλοποιήσει μεγάλα έργα. Εάν δεν μπορείς να φτιάξεις ψωμί, μπορείς, τουλάχιστον, να φτιάξεις τσίρκα». 

Επιπροσθέτως, ο βαρύνων συμβολισμός της γέφυρας σχετίζεται με το γεγονός της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, την οποία μεγάλο μέρος του κόσμου χαρακτηρίζει παράνομη. «Σηματοδοτεί με τον πιο εμφανή τρόπο τη σύνδεση της Κριμαίας με τη Ρωσία, δηλαδή ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας που συνδέεται με αυτή με μια στέρεη γέφυρα», επισημαίνει η Σούλμαν. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πούτιν έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ενίσχυσε τη δυναμική του στο εσωτερικό, ενώ έφερε ξανά στο προσκήνιο την εικόνα της Ρωσίας ως στιβαρής υπερδύναμης.

Συμβολή Ρότενμπεργκ

Αξίζει δε να αναφερθεί και η συμβολή του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αρκάντι Ρότενμπεργκ στην υλοποίηση του έργου κατασκευής. Ο Ρότενμπεργκ, ο οποίος γνωρίζει τον Πούτιν από νεαρή ηλικία, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τα πιο σημαντικά σχέδια του προέδρου της Ρωσίας. Δεν έχει ακόμα γίνει σαφές εάν ο Ρότενμπεργκ προθυμοποιήθηκε ο ίδιος να βοηθήσει ή εάν εξαναγκάστηκε να το κάνει. Η επίσημη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο ίδιος εκφράζει τον εαυτό του και ότι καμία θυσία δεν είναι μεγάλη όταν πρόκειται για την πατρίδα. Η επένδυση της γέφυρας του Κερτς πιθανότατα να συναντήσει αντιδράσεις, στον απόηχο των σκανδάλων υπεξαίρεσης που πλανώνται πάνω από τέτοιου είδους κολοσσιαίες επενδύσεις. Το κόστος της κατασκευής, δεδομένων και των δυσκολιών που δημιουργούν οι εκεί υδάτινοι όγκοι, είναι αρκετά υψηλό, ενώ η καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης είναι τόσο ασφυκτική, που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καν περιθώριο υπεξαίρεσης κρατικών πόρων.