Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο αναζητεί νέα ταυτότητα

Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο αναζητεί νέα ταυτότητα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά επανίδρυσης, με στόχο τη διεύρυνση των εκλογικών ορίων του, βρίσκεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Η κομματική ηγεσία έστειλε στα 81.000 μέλη του κόμματος ερωτηματολόγιο με 80 σημεία, ζητώντας τη γνώμη τους για σειρά ζητημάτων ιδεολογικής φυσιογνωμίας και πολιτικής στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων του ονόματος, της θέσης για το ευρώ και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Η «μεγάλη διαβούλευση» θα κρατήσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και θα προετοιμάσει το συνέδριο «επανίδρυσης» του Εθνικού Μετώπου, που προβλέπεται να διεξαχθεί στη Λίλλη το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου του 2018.

Το κόμμα της γαλλικής Ακροδεξιάς βυθίστηκε σε εσωστρέφεια ύστερα από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου, απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν έμεινε πολύ πίσω από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει. Οι φωνές για αλλαγή φυσιογνωμίας και πολιτικής ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπου το Εθνικό Μέτωπο εξέλεξε μόλις οκτώ βουλευτές – περισσότερες από κάθε άλλη φορά, αλλά και πάλι πολύ λιγότερες από τα προσδοκώμενα. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν εγκαινίασε, από την επόμενη κιόλας μέρα, την εκστρατεία αναμόρφωσης- διεύρυνσης του κόμματος, προτείνοντας και την αλλαγή του ονόματος.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, το Εθνικό Μέτωπο γνώρισε διαδοχικές κρίσεις, με σημαντικότερη την αποχώρηση του νούμερο δύο Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος ίδρυσε τη δική του πολιτική κίνηση, τους «Πατριώτες», με γκωλικά χαρακτηριστικά και επιμονή στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών εμφανίζουν τον αριστερό σχηματισμό «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, και όχι το Εθνικό Μέτωπο, ως τον ισχυρότερο αντιπολιτευτικό πόλο έναντι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή