Κατηγορίες βιασμού εναντίον του καθηγητή Ταρίκ Ραμαντάν

Κατηγορίες βιασμού εναντίον του καθηγητή Ταρίκ Ραμαντάν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν νομίζατε ότι είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι κάποιες γυναίκες κατάφεραν να εμφανιστούν και να κατηγορήσουν τον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, σκεφθείτε πόσο πιο προκλητικό θα ήταν να κατηγορήσουν τον διανοούμενο του Ισλάμ, θεολόγο Ταρίκ Ραμαντάν. Ενδυναμωμένες από την εκστρατεία «Μetoo», δύο γυναίκες στη Γαλλία μήνυσαν τον Ραμαντάν για βιασμό και σεξουαλική βία. Μία από τις γυναίκες, η Χέντα Αγιαρί, μάλιστα εμφανίστηκε και δημοσίως. Η δεύτερη περιέγραψε την περιπέτειά της σε δημοσιογράφους αλλά παρέμεινε ανώνυμη. Η Χέντα Αγιαρί αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια, καθώς αποτέλεσε στόχο μίας εκστρατείας ύβρεων και κατασυκοφάντησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Ο Ραμαντάν, εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, αρνείται τις κατηγορίες.

Ο γεννημένος στην Ελβετία Ραμαντάν, 55 ετών, ο οποίος πήρε άδεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου διδάσκει στην έδρα των Σύγχρονων Ισλαμικών Σπουδών, είναι μία διαπρεπής προσωπικότητα στη θρησκευτική και διανοούμενη σκηνή της Γαλλίας. Αυτό που κάνει τις γυναίκες κατηγόρους του ιδιαίτερα γενναίες είναι ότι και αυτές, όπως εξάλλου και ο ίδιος, είναι ευσεβείς μουσουλμάνες. Το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να περάσουν χρόνο μόνες τους κοντά του, σημαίνει ότι παραβίασαν τις διδασκαλίες του Ισλάμ αλλά και τους νόμους της ταπεινοφροσύνης που πρέπει να τηρούν οι γυναίκες.

Η σεξουαλική επανάσταση απελευθέρωσε τις γυναίκες της Δύσης τον 20ό αιώνα αλλά ακόμα δεν έχει αγγίξει τον μουσουλμανικό κόσμο. Μπορεί, ωστόσο, να βλέπουμε το ξεκίνημά της, έξι χρόνια μετά τα τσακισμένα οράματα της Αραβικής Ανοιξης. Στη βόρεια Αφρική και στις αραβικές κοινότητες στη Γαλλία οι σπόροι της γυναικείας επανάστασης ριζώνουν αργά και σταθερά.

Πρόσφατα στη Γαλλία προβλήθηκε η ταινία «Η καλλονή και τα σκυλιά», της Κάουδερ Μπεν Χανιά. Πρόκειται για την τρομακτική ιστορία μίας κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού από δύο αστυνομικούς στην Τυνησία αφού συνελήφθη επειδή περπατούσε το βράδυ στην παραλία με τον καλό της. Η Μπεν Χανιά είναι μία από τις πολλές γυναίκες αραβικής καταγωγής που υψώνουν τη φωνή τους στη βόρεια Αφρική και τη Γαλλία.

Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται σε Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο και κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση τον Ραμαντάν, δημιουργείται μία όλο και ζωντανότερη εικόνα για την κυριαρχία που είχε πάνω στις γυναίκες ο πανίσχυρος διανοούμενος και θεολόγος.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας αναγκαίας επανάστασης επειδή είναι τα πρώτα θύματα των ισλαμιστών σκοταδιστών. Πριν από έξι δεκαετίες οι γυναίκες σε Καμπούλ και Τυνησία φορούσαν μίνι φούστες. Σήμερα θέλουν απλώς να αποφασίσουν ελεύθερα ποιες είναι, τι θέλουν να φορέσουν, ποιον να ερωτευθούν και πότε. Μη σφάλλετε. Στο περιβάλλον το οποίο ζουν αυτά είναι πολιτικά αιτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή