ΚΟΣΜΟΣ

Κρύοι άνεμοι στις σχέσεις Ερντογάν-Γιλντιρίμ

Κρύοι άνεμοι στις σχέσεις Ερντογάν-Γιλντιρίμ

Σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκουν σήμερα αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο, στην τουρκική πρωτεύουσα, στις σχέσεις Προέδρου-Πρωθυπουργού πνέουν κρύοι άνεμοι. Οι δυο άνδρες έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ικανοποιήθηκε με τα όσα συζητήθηκαν στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας, στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ στις ΗΠΑ. Ο κ. Ερντογάν ανέμενε από τον κ. Γιλνιτρίμ να υπερασπιστεί με περισσότερο σθένος τις θέσεις της Τουρκίας σε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς, τις οποίες εξετάζει η αμερικανική δικαιοσύνη.

Ακόμη, ο κ. Ερντογάν διαφωνεί και με τις τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις του Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ στο πεδίο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρεται στις ΗΠΑ με τον όρο «κράτος δικαίου» και αφήνει να εννοηθεί ότι στο ζήτημα των φυλακισμένων εργαζομένων των αμερικανικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Τουρκία, η τουρκική πλευρά έχει δώσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις στην αμερικανική πλευρά. Με αυτά τα μηνύματα διαφωνεί το Προεδρικό.

Εξαιτίας της έντασης στον άξονα Προεδρικού-Πρωθυπουργίας, μετά την επιστροφή του κ. Γιλντιρίμ στην χώρα του, πραγματοποιήθηκαν δυο σημαντικές συσκέψεις, με την συμμετοχή του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. Σε αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Ερντογάν εξωτερίκευσε τον προβληματισμό και τις ανησυχίες του.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστούν δυο σημεία. Πρώτον, μέχρι στιγμής η κυβερνητική πτέρυγα δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις προαναφερόμενες πληροφορίες. Δεύτερον, οι πληροφορίες της Κ δείχνουν ότι πίσω από τον εκνευρισμό του Προέδρου σχετικά με τις κινήσεις του κ. Γιλντιρίμ κρύβονται και οι νέες πληροφορίες που εμπλέκουν τον ίδιον και την οικογένεια του σε οικονομικά σκάνδαλα που σχετίζονται με οικονομικούς παραδείσους.