Συντριπτικά υπέρ των ομόφυλων γάμων οι Αυστραλοί

Συντριπτικά υπέρ των ομόφυλων γάμων οι Αυστραλοί

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αυστραλοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε μία ιστορική εθνική μη-δεσμευτική δημόσια έρευνα, προτού το θέμα τεθεί στο κοινοβούλιο της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτέλεσματα της έρευνας, το 61,5 των Αυστραλών τάχθηκε υπέρ των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, προκαλώντας αισθήματα χαράς και ανακούφισης στον ομοφυλόφιλο πληθυσμό της χώρας.

Ωστόσο, για κάποιους τα συναισθήματα αυτά ήταν ανάμεικτα, με τη δημόσια έρευνα να αποτελεί αιτία αντιπαράθεσης προτού καν αρχίσει. Ενδεικτικά, η μη-δεσμευτική, εθελοντική ψήφος, επικρίθηκε τόσο για το κόστος όσο και για την διαδικασία της. Επιπλέον, πολλοί υποστηρικτές του «Ναι» έλαβαν το δημοψήφισμα ως μία τακτική της κυβέρνησης, προκειμένου να καθυστερήσει το θέμα προτού συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, η κυβέρνηση του θέλει η σχετική νομοθεσία να περάσει από το κοινοβούλιο μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η επιστολική ψηφοφορία διήρκησε δύο μήνες και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι η εκτενής εκστρατεία ήταν μία επώδυνη και άκρως προσωπική διαδικασία.

«Ολόκληρη η διαδικασία ήταν ανώφελη, αλλά ωστόσο το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά ενθαρρυντικό», δήλωσε η Άνν Φιτζσίμον, 55 ετών, η οποία στήριξε με την ψήφο της το «Ναι». Παρότι δήλωσε ότι περίμενε πολύ καιρό αυτή την στιγμή, όντας εξαιρετικά χαρούμενη με το αποτέλεσμα, πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, προκαλώντας λιγότερη ζημιά στην κοινωνία. «Ήταν πολύ δύσκολο να αντέξω κατά τη διάρκεια ολόκληρης της έρευνας», εξήγησε. «Το αποτέλεσμα συμφωνεί κατά πολύ με την υποστήριξη που λαμβάνουν οι γάμοι ομοφυλόφιλων εδώ και μερικά χρόνια», συνέχισε η 55χρονη, τονίζοντας ότι ήταν πραγματικά ανώφελο ο κόσμος να υπομείνει όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία υπέβαλε τους ανθρώπους της κοινωνίας μας σ’ αυτή την κακοποίηση, τα σχόλια στο διαδίκτυο αλλά και το μίσος που τα περιέβαλλε».

«Είναι λυπηρό που έπρεπε να το υπομείνουμε όλο αυτό, αλλά είναι εκπληκτικά ενθαρρυντικό που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα έχει ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αγάπης. Μακάρι και οι πολιτικοί μας να το είχαν ενθαρρύνει και ενστερνιστεί από την πρώτη στιγμή», συμπλήρωσε.

«Δεν ήταν σίγουρα μια θετική εμπειρία για όσους ψήφισαν Όχι», δήλωσε αντιθέτως ο 21χρονος Ρόμπερτ Ασάφ, ψηφοφόρος του «Όχι», τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι που αντιτίθενται στους ομόφυλους γάμους δεν αποτελούν μειονότητα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, προπηλακίστηκε αρκετές φορές από περαστικούς, οι οποίοι του έσκιζαν τα πανό και τα φυλλάδια που έφερε υπέρ της καμπάνιας του «Όχι», ενώ συμμετείχε σε διαδηλώσεις στους δρόμους του Σύδνεϋ.

«Συνολικά, δεν ήταν μία θετική εμπειρία για τους υποστηρικτές του "Όχι". Ως επακόλουθο, πολλοί από τους φίλους και την οικογένεια μου φοβήθηκαν να διαδηλώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ωστόσο, είναι χαρούμενος που είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει. «Νομίζω πως η ψηφοφορία ήταν μία πολύ καλή ιδέα, καθώς πληροφορήθηκα ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί υποστήριξαν τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών», συνέχισε ο 21χρονος, επισημαίνοντας ότι οι τέσσερις στους δέκα ωστόσο ψήφισαν κατά. «Δεν κερδίσαμε – οι υποστηρικτές του ''Ναι" κέρδισαν εμφανώς, αλλά τέσσερις στους δέκα δεν είναι σίγουρα μειονότητα», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα δημογραφικά στοιχεία του αποτελέσματος, από τα οποία προέκυψαν ότι ορισμένες περιοχές με μεγάλες μεταναστευτικές κοινότητες, ιδιαίτερα στο δυτικό Σύδνεϋ, εξέφρασαν μεγαλύτερη αντίθεση στο γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών. «Τι λέει αυτό για την κοινωνική συνοχή;», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η ψήφος συνέβαλλε στο να ανακαλύψουμε την αλήθεια».

Παρ' όλα αυτά, η αντιπαράθεση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, καθώς το έθνος στρέφει την προσοχή του στο κοινοβούλιο, όπου οι νομοθέτες θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το σχετικό νομοσχέδιο, προκείμενου να εγκριθεί ο νόμος που θεσμοθετεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι ψηφοφόροι του «Ναι» έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δεχτούν κανέναν συμβιβασμό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή