ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τελευταίες συνομιλίες για τη «Τζαμάικα»

Γερμανία: Τελευταίες συνομιλίες για τη «Τζαμάικα»

Στην τελική τους φάση έχουν μπει οι διερευνητικές συνομιλίες των Χριστιανοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, των Φιλελευθέρων και των Πράσινων, καθώς από τις 2 ώρα Ελλάδας συνεδριάζουν οι επικεφαλής τους, ο κύκλος των οποίων έχει διερυνθεί από τις 5 το απόγευμα με όλα τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων.

Σκοπός των συνομιλιών είναι να καταλήξουν σε ένα πόρισμα, το οποίο θα επιτρέπει στις ηγεσίες των κομμάτων να εισηγηθούν στα εκάστοτε κομματικά όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά, τουλάχιστον για την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, καθώς την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών, για να συζητήσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ως τότε τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε κοινές θέσεις. Καθώς σε πολλά ζητήματα είναι έντονη η διάσταση απόψεων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όλη τη νύχτα.

Μιλώντας το πρωί στο Βερολίνο ενώπιον δημοσιογράφων, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «σοβαρές διαφορές» ανάμεσα στα κόμματα, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως πιστεύει ότι στις σημερινές διαβουλεύσεις θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα». «Πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για να προκύψει αυτό, η καγκελάριος ζήτησε από τις συμβαλλόμενες πλευρές να επιδείξουν θέληση για συμβιβαστικές λύσεις, ειδικά σε θέματα που είναι για το εκάστοτε άλλο κόμμα σημαντικά.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τα ζητήματα όπου οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις έχουν κυριολεκτικά «βαλτώσει» είναι το προσφυγικό, η προστασία του κλίματος -ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα και την κυκλοφορία αυτοκινήτων ντίζελ- όπως επίσης και τα δημοσιονομικά. Οι δυσκολίες εδώ προκύπτουν από το γεγονός ότι οι επιθυμίες των δυνητικών εταίρων κοστίζουν περισσότερο από ό,τι επιτρέπει το διαθέσιμο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο υπολογίζεται στα περίπου 40 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, διαφορές εξακολουθούν να επικρατούν και σε ευρωπαϊκά θέματα. Ενδεικτικά, αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές εισηγούνται τον τερματισμό τους, ενώ οι Πράσινοι το πάγωμα τους. Επίμαχο είναι επίσης το ζήτημα της βοηθείας κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη πως το κάθε κράτος μέλος είναι το ίδιο υπεύθυνο για τα χρέη του και ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθεί. Οι θέσεις αυτές όχι μόνο απορρίπτονται κάθετα από τους Πράσινους, αλλά αντιτίθενται τόσο στην πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και στις προτάσεις για την Ευρωζώνη που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και με τον οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί στενά η Μέρκελ . Με αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι οι απόψεις των Φιλελευθέρων θα υιοθετηθούν από τα άλλα κόμματα.

(Πηγή: DW)