Ο Σαάντ Χαρίρι επισκέπτεται το Παρίσι

Ο Σαάντ Χαρίρι επισκέπτεται το Παρίσι

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πρόσκληση να επισκεφθεί το Παρίσι με την οικογένειά του αποδέχθηκε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή του.

Αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων ανέφερε χθες ότι ο κ. Χαρίρι αναμένεται να φθάσει εντός των επόμενων ημερών στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ο Χαρίρι θα φθάσει στη γαλλική πρωτεύουσα το Σάββατο, «όπου θα αναπαυθεί για λίγες ημέρες» προτού επιστρέψει στη Βηρυτό για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με την παραίτησή του. Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος Αούν καλωσόρισε την απόφαση του Χαρίρι να αποδεχθεί την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, λέγοντας ότι αυτή «ανοίγει τον δρόμο προς την επίλυση της κρίσης». Ο Λιβανέζος πρόεδρος αρνήθηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία ότι κρατάει τον Χαρίρι παρά τη θέλησή του στο Ριάντ.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο Χαρίρι κρατείται παρά τη θέλησή του. «Δεν γνωρίζω την πηγή των κατηγοριών αυτών, αλλά τις απορρίπτω ως αβάσιμες και αναληθείς», είπε ο Αλ Τζουμπέιρ. Ο Χαρίρι ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες την παραίτησή του, ισχυριζόμενος ότι η ζωή του κινδυνεύει και διαμαρτυρόμενος για τη συνεχιζόμενη ανάμειξη του Ιράν και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην πολιτική ζωή του Λιβάνου. Η παραίτηση του Χαρίρι, ο οποίος είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο δολοφονηθείς πρωθυπουργός πατέρας του δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά, χαρακτηρίσθηκε από την αντιπολίτευση «οργανωμένη από το Ριάντ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή