Πραξικόπημα – μήνυμα στους ισόβιους ηγέτες της Αφρικής

Πραξικόπημα – μήνυμα στους ισόβιους ηγέτες της Αφρικής

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πραξικόπημα, που οδήγησε στην κατ’ οίκον κράτηση του 93χρονου ηγέτη της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αντήχησε σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Ο Μουγκάμπε υπήρξε άλλωστε ο μόνος πρόεδρος της χώρας μετά την ανεξαρτησία της το 1980. Ο ίδιος κατέπνιξε κάθε αντίσταση, αξιοποιώντας τις ικανότητές του για να απομακρύνει κάθε πολιτικό αντίπαλο.

Παρότι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση στη Δύση, πολλοί Αφρικανοί εκτιμούν ότι ο υπέργηρος ηγέτης αποτελεί ζωντανό σύμβολο της αφρικανικής ανεξαρτησίας. Η απόφαση του Μουγκάμπε να ορίσει ως διάδοχό του την πολιτικά άπειρη σύζυγό του, αντί του ισχυρού αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, εξόργισε τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ιδιαίτερο μένος προκάλεσε μεταξύ του πληθυσμού της χώρας ο σπάταλος τρόπος ζωής των υιών του Μουγκάμπε. Την περασμένη εβδομάδα, ο νεότερος γιος της οικογένειας Μπελαρμίν Τσατούνγκα δημοσίευσε βίντεο σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζεται να αδειάζει ποτήρι σαμπάνιας πάνω σε πανάκριβο ρολόι που φοράει στον καρπό του. Ως λεζάντα, ο νεαρός Μουγκάμπε έγραψε: «Φοράω ρολόι 60.000 δολαρίων. Ετσι είναι όταν ο μπαμπάς σου είναι ηγέτης της χώρας». Ο,τι και να γίνει τώρα, αναλυτές εκτιμούν ότι η κυριαρχία του Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε έφθασε στο τέλος της. Στο μεταξύ, την παραίτηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε ζήτησε χθες ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι. «Ο κ. Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει αμέσως την εξουσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC).

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, ο Μουγκάμπε αρνήθηκε τη μεσολάβηση ρωμαιοκαθολικού ιερέα, με στόχο την παραίτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή