«Συγγνώμη» ΝΑΤΟ σε Τουρκία για το «περιστατικό» στη Νορβηγία

«Συγγνώμη» ΝΑΤΟ σε Τουρκία για το «περιστατικό» στη Νορβηγία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγγνώμη» ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την Τουρκία έπειτα από ένα «περιστατικό» που σημειώθηκε στη διάρκεια άσκησης της Ατλαντικής συμμαχίας στη Νορβηγία. Το εν λόγω επεισόδιο «δεν αντικατοπτρίζει με κανέναν τρόπο τη στάση της Νορβηγίας» απέναντι στην Τουρκία, δήλωσε λίγο αργότερα και ο υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας.

«Ζητώ συγγνώμη για την προσβολή. Το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε γραπτή δήλωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμαρτυρόμενος για έναν νορβηγικό πίνακα με εχθρικούς στόχους στον οποίο υπήρχε, όπως υποστήριξε, φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ και το δικό του όνομα, ανακοίνωσε πως αποσύρει τους Τούρκους στρατιωτικούς που συμμετέχουν σ' αυτή την άσκηση, η οποία διεξάγεται στη Νορβηγία και βασίζεται σε προσομοιώσεις σε υπολογιστή.

Το πρόσωπο, που εμπλέκεται στην υπόθεση και είναι ένας πολιτικός εργολάβος που είχε προσληφθεί από τη Νορβηγία και όχι εργαζόμενος του ΝΑΤΟ, αποσύρθηκε αμέσως από την άσκηση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ πρόσθεσε πως έγκειται στις νορβηγικές αρχές να αποφασίσουν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του.

«Η Τουρκία είναι ένας προσφιλής σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποιός συμβάλλει σημαντικά στη συμμαχική ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του, ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας Φρανκ Μπάκε-Γιένσεν, σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε: «Λυπάμαι για το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ στο Joint Warfare Center του Στάβανγκερ». Νορβηγός υπουργός απέδωσε επίσης το λάθος στον υπάλληλο και υπογράμμισε ότι το επεισόδιο αυτό «δεν αντικατοπτρίζει με κανέναν τρόπο τη στάση της Νορβηγίας» απέναντι στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή